2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A következő tíz évre szóló átfogó európai uniós növekedési és foglalkoztatási stratégiában olyan közös célokat kell meghatározni, amelyek összhangban vannak az egyes tagországok teljesítőképességével - állapította meg Bajnai Gordon miniszterelnök a témával foglalkozó EU-csúcsértekezlet előtti sajtótájékoztatóján, csütörtökön Brüsszelben.

A visegrádi négyek csoportját képező országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) kormányfőinek és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek a megbeszélését követően a magyar miniszterelnök elmondta: Európának nagyon nehéz évei jönnek, mert a válságkezelés során felhalmozott adóssághegyet le kell dolgozni. Az unióban ezért "mindenhol összehangolt módon van szükség további, a válságból kivezető intézkedésekre" - fogalmazott. Mint mondta, a találkozón részt vevők támogatták azt is, hogy a célok és a tagországi teljesítőképesség összehangolásában a Barroso-bizottság játssza az irányító szerepet.

Az átfogó stratégiával (EU 2020) kapcsolatban Bajnai Gordon úgy ítélte meg, az Európai Bizottság hivatalos javaslata a korábbinál markánsabban jeleníti meg azokat a szempontokat, amelyek a visegrádi országok számára fontosak. Ilyen a felzárkóztatási, kohéziós politika, amelynek továbbvitele lehetővé teszi, hogy a belső piacot jobban kihasználják a mainál.

Magyarország számára nagyon fontos a közös agrárpolitika is, amely az alacsonyabb képzettségűek munkához jutását segíti - szögezte le. Azt is jelezték Barrosonak, hogy a térség számára kiemelt kérdés az energiabiztonság.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországról szólva Bajnai Gordon leszögezte, ha nem születik gyors megoldás, azt más, az eurózónán kívüli országok is megszenvedik. A visegrádi országoknak is érdeke, hogy Görögország megkapja azt a támogatást, amelynek segítségével elvégezheti házi feladatát - emelte ki.

Athén ezalatt véghezviheti azokat a fájdalmas intézkedéseket, amelyek kivezetik a válságból, ahogy ezt Magyarország sikeresen megtette. A magyar példa ebből a szempontból releváns - mondta a miniszterelnök.

A visegrádi négyeknek az esetleges euróövezeti csúcstalálkozóval kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre kijelentette: "Minden olyan fórumot támogatunk, amely képes arra, hogy ezen a hétvégén mindenki számára elfogadható, a piacokat megnyugtató, Görögország számára levegőt juttató, szolidáris döntést hozzon".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!