TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az utóbbi hónapokban egyre többet lehet hallani arról, hogy aranyláz alakult ki a magyar befektetők körében is, miután meredeken emelkedik a nyersanyag ára. Szerda reggel az 1200 dolláros szintet is áttörte az unciánkénti árfolyam az árutőzsdéken. Sokak szerint viszont a jelenlegi szint már nem reális, korrekciónak kell jönnie. Az mfor.hu által megkérdezett szakember hosszútávra továbbra is befektetésre ajánlja a nemesfémet. Mfor.hu-háttér.

Elsősorban azoknak érdemes aranytömbök vásárlásán gondolkodni, akik hosszabb távra, évekre-évtizedekre biztonságban akarják tudni a pénzüket - vélekedik az mfor.hu által megkérdezett elemző.

A kisbefektetők is vásárolnak

"Az utóbbi hónapokban folyamatos érdeklődést tapasztalunk a piacon, mivel egyre csak emelkedik az ár, így többen és többen érdeklődnek az arany iránt" - mondta el az mfor.hu kérdésére Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Kft. ügyvezető igazgatója.

A szerda délutáni árfolyam szerint egy kilós aranytömböt 7 234 720 forintért lehetett venni éppen, de ötgrammos lapka már kapható 39 786 forintért is. Nagyjából ez volt a két véglet most a piacon.

"Két fő csoportba lehet osztani a vásárlókat: van egy viszonylag kis számú komoly pénz felett rendelkező üzletembercsoport, akik általában kilós rudakat vesznek, ugyanakkor vannak kisbefektetők, akik 10-20-50 grammokat vásárolnak, melyek könnyen visszaválthatók" - vázolta fel Juhász Gergely. A szakember hozzátette: gyakran előfordul, hogy ezek a magánszemélyek többször vesznek kisebb címleteket.

Hosszútávra érdemes befektetni

"Ha részvénnyel hasonlítjuk össze az aranyat, akkor kevesebbet lehetett vele keresni az elmúlt hónapokban, amióta tart a jelenlegi felfutás a világ tőzsdéin. Ugyanakkor a kockázat is jóval kisebb" - véli a Conclude Befektetési Kft. ügyvezetője. Szerinte ha aranyról - főleg ha fizikai aranyról - beszélünk, akkor nem csak a rövidtávú spekulációval kell foglalkozni, elsősorban azoknak lehet vonzó ez a befektetési forma, akik hosszútávra, évekre-évtizedekre biztonságban akarják tudni pénzüket."Csak hogy egy példát említsek: 1946-ban a forint bevezésekor 13 210 forintot lehetett beváltani egy kiló aranyra. Azóta több mint ötszázszorosára emelkedett az ár forintban számolva" - vázolta fel Juhász Gergely.

Rövid távon a papír alapú arany vonzóbb, hiszen ezeknek az ETF-eknek (Tőzsdén Kereskedett Alapoknak) alacsonyabb a be- és kiszállási költségük. Juhász Gergely szerint azonban ez az összeg két-három éves időtávon már megtérülhet, főleg úgy, hogy a fizikai arany esetében az adózás is sokkal kedvezőbb.

"Az arany jó átszálló eszköz, ezért számítunk arra, hogy akik most nyereséggel kiszálltak a tőzsdéről vagy kivették a pénzüket a csökkenő kamat miatt a bankbetétekből, befektetésük egy részét nemesfémbe fektetik majd" - vélekedik a Conclude vezetője.

Ugyanakkor azt a szakértő is kiemelte, hogy aki fizikai aranyban gondolkodik, annak feltétlenül szüksége lesz arra, hogy egy széfet béreljen valamelyik bankban, a nagy értékű tömböket ugyanis már nem érdemes otthon tartani.

1300 dollárnál jön a korrekció?

"Az arany világpiaci árát tekintve egy folyamatosan emelkedő trendben vagyunk, ami most érkezik majd el egy fontos pontjához 1300 dollárnál. Ezt nem biztos, hogy elsőre sikerül majd átvinni" - vélekedik Juhász Gergely. Szerinte ráférne már egy kis korrekció a piacra, de a trend pozitív iránya akár évekig is fennmaradhat még.

"Alapvetően még mindig nem késő beszállni, csak az időzítés kérdéses. Elképzelhető, hogy a következő időszakban, ha az 1300 dollárról lefordul az ár, akkor visszateszteli az 1040 dolláros fontos szintet, de alapvetően továbbra is felfelé mutathat a trend" - véli a szakember.

Az elmúlt hónapokban sokan már 2300 dolláros szintet emlegetnek az aranyárral kapcsolatban a piacon, ott lenne ugyanis az 1980-as csúcs reálértéke, amit sokak szerint tesztelni fog a piac. "Szerintem ez akkor képzelhető el, ha újra erősödnek majd a negatív trendek, vélemények a világban. Most mindenki megnyugodott a tőzsdéken, de ilyenkor szokott jönni a nagy zakó" - vélekedik a Conclude ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor azt ő sem tartja elképzelhetőnek, hogy hirtelen duplájára ugorjon az árfolyam, de egy lassú, trendszerű emelkedéssel nem zárható ki a 2300 dolláros szint sem.

"Majd ha elindul az eufória, a hiszti a piacon, akkor lesz érdemes kiszállni az aranyból, vagy más eszközzel lefedezni a pozíciókat" - vélekedik a szakember.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.