2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Mégsem haladja meg a lélektani határnak tekintett 100 százalékot Belgium GDP-arányos államadóssága, és a deficit is kisebb a korábban számítottnál a pénzügyi és politikai válsággal küszködő brüsszeli kormányzat szerdán közölt adatai szerint.

A hazai össztermék (GDP) arányában számolt államadósság 97,2 százalék, elmarad a korábban becsült 100,6 százaléktól és a 100 százalékos, jelképes határtól. Az euróövezeti tagország adóssága azonban így is kiugróan nagy, súlyosabb adósságterhet csak a nemzetközi segítségre szoruló Görögország és Írország, valamint Olaszország cipel az egész Európai Unióban.

A GDP-arányos államháztartási hiány a vártnál nagyobb gazdasági növekedés következtében 2010-ben nem 4,8 százalék, hanem 4,6 százalék volt az ügyvezető kormány szerint, amely az idén szigorú takarékoskodással 4 százalék alá kívánja szorítani a deficitet.

Elemzők szerint a felülvizsgált adatok révén enyhülhet a belga kötvényekre nehezedő nyomás az állampapírpiacon.

Belgium finanszírozási helyzete a legrosszabb az euróövezetben, leszámítva a déli, délnyugati perifériát. A héten a tízéves államkötvény hozama az euró bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett, az irányadó német kötvényhez mért kockázati felár pedig 0,4 százalékról 1,4 százalékra ugrott fel tavaly április óta, amikor a flamand-vallon ellentétek miatt összeomlott a kormányzó koalíció.

Új kormányt a júniusban tartott választások óta nem sikerült alakítani, ami tovább rontotta az ország kockázati megítélését. Ezt mutatja, hogy Belgium a választások óta az 53. helyről a 16. helyre került a CMA DataVision listáján, amely az országokat az államadósság-törlesztési leállás kockázata alapján rangsorolja.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!