TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mégsem haladja meg a lélektani határnak tekintett 100 százalékot Belgium GDP-arányos államadóssága, és a deficit is kisebb a korábban számítottnál a pénzügyi és politikai válsággal küszködő brüsszeli kormányzat szerdán közölt adatai szerint.

A hazai össztermék (GDP) arányában számolt államadósság 97,2 százalék, elmarad a korábban becsült 100,6 százaléktól és a 100 százalékos, jelképes határtól. Az euróövezeti tagország adóssága azonban így is kiugróan nagy, súlyosabb adósságterhet csak a nemzetközi segítségre szoruló Görögország és Írország, valamint Olaszország cipel az egész Európai Unióban.

A GDP-arányos államháztartási hiány a vártnál nagyobb gazdasági növekedés következtében 2010-ben nem 4,8 százalék, hanem 4,6 százalék volt az ügyvezető kormány szerint, amely az idén szigorú takarékoskodással 4 százalék alá kívánja szorítani a deficitet.

Elemzők szerint a felülvizsgált adatok révén enyhülhet a belga kötvényekre nehezedő nyomás az állampapírpiacon.

Belgium finanszírozási helyzete a legrosszabb az euróövezetben, leszámítva a déli, délnyugati perifériát. A héten a tízéves államkötvény hozama az euró bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett, az irányadó német kötvényhez mért kockázati felár pedig 0,4 százalékról 1,4 százalékra ugrott fel tavaly április óta, amikor a flamand-vallon ellentétek miatt összeomlott a kormányzó koalíció.

Új kormányt a júniusban tartott választások óta nem sikerült alakítani, ami tovább rontotta az ország kockázati megítélését. Ezt mutatja, hogy Belgium a választások óta az 53. helyről a 16. helyre került a CMA DataVision listáján, amely az országokat az államadósság-törlesztési leállás kockázata alapján rangsorolja.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.