TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hiába az állami szociális ellátórendszer, 1,398 millió olyan magyar van, akin még ez sem segít igazán, és továbbra is fenyegeti őket a szegénység.

Bár folyamatosan javulást mutatnak a különféle szegénységi mutatóink, van, amiben még mindig sokkal csehebbül állunk, mint például 2010-ben, amikor az Orbán-kormány hatalomra került. Igaz, a válság ezt követően nehezebb éveket eredményezett, ami a szegénység általá veszélyeztetettek számát is növelte, de a szociális ellátórendszer átalakítása sem épp az ellenkező irányba hatott. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy rekordmagas munkanélküliség mellett fogtak bele a munkanélküli segélyek megnyirbálásába.

Ennek eredőjeként 2011-től kezdődően egészen 2013-ig folyamatosan növekedett azok száma, akik még a szociális transzferek után is ki vannak téve a szegénység kockázatának. 2014-ben aztán a korábbi 1,461 millió minimálisan, de csökkent, 1,458 millióra. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2016-ben ez folytatódott és a szociális ellátások után már "csak" 1,398 millió magyart fenyegette a szegénység a szociális ellátás után.

(Fotó: Pixabay)

Noha rövid távon már beindult a javulás, tágabb kivetítésben ez egyáltalán nem mondható el.

A tavalyi adat a 2010-eshez képest ugyanis még mindig 187 ezerrel magasabb, vagyis az elmúlt 6 év változásai ennyi embert sodortak a szegénység közelébe.

Elméletben, ha 6 év alatt nőtt a szociális ellátások után szegénységgel veszélyeztetettek száma, optimális esetben ugyanilyen változást kellene megfigyelni a szociális transzferek előtti mutatónál is. Ez azonban nem mondható el hazánk esetében. A 2010-es 28,4 százalékos arány ugyanis a tavalyi évre 25,8 százalékra mérséklődött. Ez pedig arra enged következtetni, hogy

az ellátórendszerünk működése valahol félrecsúszott, célzottsága és hatékonysága nem feltétlenül optimális.

A szociális ellátások előtt és után szegénységgel fenyegetettekről árulkodó két mutató ellentétes alakulása igazi magyar kuriózum. 2010-2016 között ugyanis számos tagállamban emelkedett azok száma, akik a szociális transzferek után és a szegénység küszöbén állnak, viszont ezzel párhuzamosan többen lettek azok is, akik már a transzferek előtt is ebbe a csoportba sorolhatók. Ez a helyzet igaz többek között Svédországra, Hollandiára vagy épp Észtországba. A mutatók ellentétes irányú mozgását azonban egyik más tagállam sem produkálta.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.