2017. szeptember 13. 16:42

Teljesen normális, hogy menetrend szerint minden évben tárgyalunk az oroszokkal.

Ha visszanézzük a korábbi időpontokat, akkor látjuk, hogy ezekre a találkozókra általában januárban vagy februárban szokott sor kerülni - közölte a portálunknak adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, válaszolva kérdésünkre, hogy mikor kerülhet sor a következő Orbán-Putyin csúcsra. A menetrend szerint jövőre a magyar miniszterelnök utazik Moszkvába, s a jelek szerint erre mindjárt az év elején sor kerül.

Fotó: Bánkuti András 

Az orosz-magyar viszony átbeszélése során természetesen a paksi beruházás is szóba került. A miniszter elmondta, hogy a kivitelező cég, a Roszatom elnöke, Alekszej Lihacsov ezekben a napokban keresi fel a paksi helyszínt terepszemlére.

A beruházás szemmel is látható része jövő januárban elindul. Kérdésünkre, hogy az indulás csúszása - az uniós jóváhagyási folyamat miatt 22 hónapos késésben van a projekt - miatt tartható-e a beruházás befejezésének eredeti határideje, azt mondta: "Nyilván ezt a két év csúszást nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni. Nem vagyok szakember, nem tudom megmondani, hogy le lehet-e dolgozni ezt a két évet egy ekkora projekt esetében. Hála Istennek egy szakember irányítja a munkálatokat, majd ő megmondja, hogy tartható-e a határidő."

A holnap reggel megjelenő interjúban szó lesz még az Európai Bizottság nagyon nem európai magatartásáról, az ukránok, románok, horvátok móresre tanításáról, illetve arról, hogy van-e köze a Szijjártó Péternek a minisztériumi ásványvíz beszerzéséhez.

mfor.hu