5p

A magyar kormány új, a piacnak tetsző költségvetési retorikája mellett egyéb "jó hírek", közöttük az autóipari beruházások is erősítik az utóbbi időben a forintot - vélekedtek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a retorikai váltás mellé a piac előbb-utóbb konkrét gazdaságpolitikai lépéseket is vár majd, különösen akkor, ha az októberi helyhatósági választások után sem lesz új egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői hétfőn kiadott heti felzárkózó piaci áttekintésükben  azt írták, hogy "három jó oka" is volt a forint elmúlt heti "meglepő" térségbeli felülteljesítésének. Ezek között a ház elemzői az első helyen említik a kormány kötelezettségvállalását a költségvetési fegyelem mellett, és a 2,8 százalékos GDP-arányos jövő évi "lehetséges" államháztartási hiánycél megemlítését.

A vezető befektetési és elemző intézet szerint ez enyhítette valamelyest azokat a befektetői aggályokat, hogy Magyarország 2011-ben lazább hiánycélra törekednék. A TD Securities citybeli felzárkózó piaci elemzői szerint nem valószínű, hogy a piac a költségvetési fegyelemre tett ígéretet "teljesen megveszi", mielőtt hiteles gazdaságpolitikai intézkedéseket látna, ám a magyar kormány retorikájában bekövetkezett váltás "önmagában is jó jel", és várhatóan elősegíti majd a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak csökkenését.

A költségvetési kommunikációban érzékelt változást már más nagy londoni házak is kiemelték korábbi elemzéseikben.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének múlt hét végi felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint a "normalizálódás jelei" mutatkoznak a magyar gazdaságpolitikában, miután "az EU nyomására" a Fidesz elállt a jövő évi államháztartási hiánycél növelésének tervétől, és elkötelezte magát a hazai össztermék 3 százaléka alatti deficit mellett.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ minapi elemzése szerint az elmúlt időszakban a magyar kormány költségvetési retorikája "180 fokos fordulatot vett". A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból "mindenképpen jelentős plusz".

A TD Securities hétfői új elemzése szerint a forintot erősítő tényezők között vannak az Opel, az Audi és a Mercedes autógyárak több százmillió eurós magyarországi beruházási tervei is. Ezeknek azonnali hatása ugyan nem lesz, ám hosszú távon valószínűleg "hatalmas" lendületet adnak a magyar gazdasági növekedésnek, több százalékponttal emelve az ipari kibocsátás éves szintű bővülési ütemét - jósolták a ház londoni elemzői.

A cég szerint mindemellett a kiskereskedelmi értékesítés 40 havi folyamatos visszaesés után "váratlanul pozitívba fordult" júliusi egyenlege is egyértelműen kedvező piaci szempontból. Jóllehet ez a mérőszám továbbra is erősen hajlamos szeszélyes kilengésekre, és nem lehet kizárni időszaki visszaeséseket, középtávon azonban javuló számok várhatók - áll az elemzésben.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének új feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint a ház elemzői az októberi önkormányzati választások után sem várják, hogy a Fidesz "azonnal" újból felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A cég szerint mindazonáltal a kormány számára ebben az esetben sem kínálkozik más fenntartható stratégia, mint az, hogy önmagának megszabott költségvetési célok teljesítésére törekedjék. Bármilyen eltérés ettől a pályától fenntarthatatlanná tenné a közadósság-helyzetet, és a piaci nyomás végül rákényszerítené a kormányt arra, hogy újabb IMF/EU-programért folyamodjék - áll az elemzésben.

A Goldman Sachs londoni szakértői szerint az államháztartási célokat könnyebb lenne elérni középtávra szóló költségvetési terv kidolgozásával, és úgy, hogy közben rendelkezésre áll egy háttértámogató jellegű finanszírozási lehetőség.

Az újabb IMF-program esélyeiről és szükségességéről eltérő előrejelzések forognak a City elemzői közösségében.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői minapi elemzésükben közölték, hogy nem számítanak a lejáró IMF-egyezmény meghosszabbítására, de ha a magyar kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett, és a globális háttér is viszonylag kedvező marad, akkor nem várhatók jelentősebb finanszírozási problémák.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint azonban 2011-2012-ben "hatalmas" törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé, emellett a külső környezet is ingatag, ezért a cég szakértői azzal számolnak, hogy a kormány az októberi választások után új elővigyázatossági megállapodást kíván majd kötni az IMF-fel és az EU-val.

A JP Morgan londoni szakértői minap kiadott értékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy "még mindig van esély" a hitelmegállapodás megújítására az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak. A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos lenne az új IMF/EU-megállapodás.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!