Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A lengyel kormány rendeletével lehetővé tette 4 milliárd zloty (260 milliárd forint) elvételét a Demográfiai Tartalékalapból (FRD) azért, hogy fizetni tudja a folyó nyugdíjakat, a munkaügyi minisztérium szerdai lengyel sajtójelentések szerint közölte, enélkül nem volna miből kifizetni az esedékes nyugdíjakat.

Az idő sürget, mert a 4 milliárd zlotyra már szeptemberben szükség lesz.

A szakszervezetek és a munkaadói szervezetek már hosszabb ideje tiltakoznak a kormány döntése ellen, szűklátókörűséggel és rablópolitikával vádolva a kabinetet. A kormány már második éve nyúl ehhez az eszközhöz azért, hogy csökkentse a költségvetési dotációt, s már jelezte, jövőre is a tartalékalapból fedezi a nyugdíjak egy részét. Három év alatt így összesen 14,5 milliárd zloty (942,5 milliárd forint) kerül át az FRD-ből a társadalombiztosítási alaphoz (FUS), amely az idén mintegy 162 milliárd zlotyval (10,5 ezer milliárd forint) gazdálkodhat.

A tartalékalapot 1999-ben hozták létre a nyugdíjreform keretében azzal a céllal, hogy - tekintettel a lengyel társadalom elöregedésére - biztosítani lehessen a nyugdíjak kifizetését néhány évtized múlva is. Kezdetben az alapba befizetendő összeg a nyugdíjjárulék 0,1 százaléka volt, majd aránya az elképzelések szerint fokozatosan emelkedve elérte volna az 1 százalékot. Azonban egyetlen lengyel kormány sem tartotta magát ehhez a célkitűzéshez. Jelenleg a nyugdíjjárulék 0,35 százaléka kerül a Demográfiai Tartalékalapba.

2020 után a jelenlegi 40 évesek nyugdíjának kifizetésére az előrejelzések szerint évente 46 milliárd zloty (2,9 ezer milliárd forint) hiányozhat a nyugdíjkasszából, ami 2025-re elérheti az évi 63 milliárd zlotyt (4,1 ezer milliárd forint) is. A tartalékalapban lévő összeg - a 4 milliárd zloty kivétele után - az idén év végén várhatólag 14,25 milliárd zloty (926,2 milliárd forint) lesz.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.