A fogyasztás annak ellenére csökkent, hogy labdarúgó világbajnokság is volt, ami rendszerint megdobja a gyártók forgalmát.
A német statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben 98,3 millió hektoliter sört gyártottak az unió legnagyobb tagállamában, ami 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az export nőtt, a belföldi fogyasztás azonban 2,9 százalékkal 83,4 millió hektoliterre csökkent a 82 millió lakosú országban.
Ágazati elemzők szerint a visszaesésnek egyszeri és szerkezeti okai is vannak; nyáron például gyakran nem volt igazi sörkerti időjárás, és az átlagosnál hidegebb tél is visszafogta a fogyasztást. A strukturális tényezők közül a legfontosabb, hogy a tipikus sörfogyasztó az alacsony képzettségű gyári munkás, ilyenből pedig egyre kevesebb van Németországban. Ugyancsak jelentős az alkoholfogyasztásra vonatkozó általános társadalmi viszonyulás változása: évről évre kevesebben fogyasztanak napi rendszerességgel alkoholtartalmú italokat.
A legtöbb sör Észak- Rajna-Vesztfália tartományban fogyott 2010-ben. A nagy sörfogyasztó Belgiummal és Hollandiával határos tartományban adták el majdnem minden negyedik liter sört, a teljes fogyasztás 24,7 százalékát. A második helyen Bajorország áll 21,9 százalékkal.
MTI