TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ha többet is szeretne, előre nem vezet út.

Rövid időn belül háromszor is megosztotta a nyilvánossággal Lázár János, hogy mit gondol politikai karrierje jövőjéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter először az mno-nak adott videós interjúban fejtette ki, hogy a következő kormányzati ciklusban inkább választókerületi feladataira koncentrálna. Vagyis ha rajta múlik, nem vesz részt a kormányzati munkában. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ha Orbán Viktor kormányfő továbbra is igényt tartana a munkájára a kormányban, akkor ez felülírhatja a terveit.

A héten pedig a Kormányinfón tett fel kérdést az ATV Lázár jövőbeli terveiről. A miniszter, ha lehet, még egyértelműbben tett hitet amellett, hogy ha az ő döntésén múlik, hátrébb lép, és Csongrád megyei (ami addigra valószínűleg Csongrád-Csanád megye lesz, a névváltoztatásról szóló, Lázár által jegyzett javaslat a parlament előtt van) szűkebb pátriájában kívánja folytatni munkáját. Arról is beszélt, hogy ezt a szándékát közölte Orbán Viktorral. Megtudtuk továbbá, hogy Orbán további egyeztetéseket kért miniszterétől. Vagyis nem engedné el könnyen egyik legmegbízhatóbb munkatársát (akiről nemrég Vágó Gábor ellenzéki aktivista, volt parlamenti politikus írta azt, hogy minden rossz tulajdonsága ellenére ha nem ő lenne a Miniszterelnökséget vezető miniszter, romba dőlne az államigazgatás).

Mindenesetre a nyár végi, ősz eleji politikai szezonnyitó egyik váratlan fordulata volt, hogy a betonbiztos kormányzati pozícióval rendelkező Lázár kétszer is egyértelművé tette, elege van a "nagypolitikából". Ő ezt a térségbeli feladatainak felhalmozódásával indokolta, illetve azzal, hogy több időt akar szánni családjára, ezt pedig napi ingázással Budapest és lakóhelye, Hódmezővásárhely között nehezen tudja megoldani.

Utóbbi feltétlenül akceptálható érv. Előbbi viszont furcsa, hiszen eddig sem akadályozta semmi a minisztert, hogy kellő erővel képviselje az ott élők érdekeit. Lázár a kormányban befolyásos embernek számít, a médiaszerepléseit pedig jól használja fel az imázsának javítására, illetve a választótérségében végzett munkájának bemutatására.

Bár a Magyar Időknek szombaton adott interjúban azt mondta, hogy nem kiszállni akar a nagypolitikából, hanem továbbképzeni magát benne, áttekintve a politikai pályaívét, nem lennénk meglepve, ha valami más is állna az elhatározása mögött. Van egy másik olvasat is. Lázárról egy időben mint Orbán Viktor lehetséges utódjáról írt a sajtó, s az is közismert volt, hogy a potenciális ellenfél, Rogán Antal távoltartása érdekében kész volt akár a miniszterelnököt is döntési helyzetbe hozni. Amikor Orbán úgy határozott, hogy Rogánt beemeli a kormányba, először a Miniszterelnökségen akart neki helyet csinálni. Ezt azonban Lázár sikeresen megfúrta, egyértelművé téve, hogy ha Rogán jön, ő megy. Mint akkoriban hallani lehetett, Lázár nem akart felelősséget vállalni a zűrös gazdasági ügyekkel már egy ideje kínlódó Rogánért. Így végül Rogánnak kreáltak egy tárca néküli posztot.

Lázárról az is közismert, hogy aktív, kezdeményező típus. Igaz, ez nem mindig vezet célhoz. Mint például az a terve, hogy a közszféra karcsúsításakor egy jövedelmi ösztönzőt építsenek be a csomagba, hogy a pályaelhagyónak legyen anyagi alapja új szakmai karriert építeni, például vállalkozóként. Ez az ötlet befuccsolt. Abból a tavaly év végi kormányzati döntésből pedig országra szóló blama lett, hogy az egyszeri juttatásnak szánt Erzsébet-utalványokat a kormányhivatali dolgozók vigyék ki karácsony előtt. Végül a posta intézte a kézbesítést, ami kézenfelvő választás, tekintve, hogy ez a dolga.

Mindezek ellenére több mint meglepő, hogy Lázár nyíltan propagálja távozási szándékát. Ez azonban rögtön értelmet nyer, ha átgondoljuk, milyen lehetőségei maradtak az ambiciózus politikus számára karrierje továbbépítésére. Az ugyebár hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy Orbán "nem akasztja szögre a kabátot", és egy újabb ciklusra - vagy még többre - vállalja a miniszterelnökséget. Az európai uniós menekültválság új értelmet adott a kormányzati munkájának, új kihívást jelentett, amiben a fásultság jeleit mutató Orbán magára talált.

Ez egyben azt is jelentette, hogy fiatalabb politikustársai kénytelenek újabb négy vagy nyolc évet várni, hogy aztán valamelyikük be tudja teljesíteni karrierálmát: miniszterelnök lehessen. Lázár is e körbe tartozik. A kapu viszont, ha csak átmeneti időre is, de bezáródott előtte. A Miniszterelnökséggel járó munka természetesen kitölti az idejét, de az valójában egy adminisztratív feladat. A kormány döntéseit kell végrehajtatni az apparátussal. A miniszterelnök más dimenzió.

Lázár máskor is a sajtón keresztül üzente meg - pontosabban adott nyomatékot véleményének - ha valami nem tetszett neki. Így tett Rogán esetében is. Nem lennénk meglepve, ha ezúttal is üzenni akarna. Talán azt, hogy ha többre nem juthat, a kevesebbel is beéri annál, mint ami most van. Hogy miért? Talán mert nincs türelme várni.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.