2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Portugália úgynevezett "tiszta kiszállással", vagyis áthidaló, biztonsági hitel kérése nélkül lép ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió három éve indított fizetőképességének biztosítása érdekében - jelentette be Pedro Passos Coelho miniszterelnök vasárnap este.

A kormány döntése, vagyis Írország tavalyi példájának követése megfelel a várakozásoknak.

Paulo Portas miniszterelnök-helyettes már pénteken bejelentette, hogy Portugália elhagyhatja az EU-IMF-EKB mentőcsomag védelmét, miután az euróövezeti adósságszolgálati válság miatt összeállított 78 milliárd eurós hitelprogramot sikeresen befejezte. A program a költségvetési és a pénzügyi stabilitás elérésének, a versenyképesség javulásának pályájára állította a portugál gazdaságot, és így megkezdődhet a költségvetés teljesen tőkepiaci finanszírozása.

Passos Coelho hangoztatta, hogy a kormány alaposan megvizsgálta a "tiszta kiszállás" mellett és ellen szóló valamennyi érvet. A miniszterelnök úgy vélte, "jó választás született a megfelelő időben". Kijelentette, hogy Portugália visszaszerezte hitelességét, és most már olyan gazdaságpolitikát kíván folytatni, amelyben nem kötik a kezét újabb feltételek.

A "tiszta kiszállás" mellett döntött tavaly decemberben Írország is, amely addig szintén nemzetközi program támogatását élvezte.

A nemzetközi partnerek a héten fejezték be a Portugáliát érintő hároméves mentőcsomag teljesítésének utolsó ellenőrzését. Jóváhagyásuk megnyitotta az utat a 2,6 milliárd eurós utolsó részlet átutalása előtt, és Lisszabon május 17-én hivatalosan is kiléphet a mentőprogramból.

A vasárnap bejelentett döntést az Európai Unió és az IMF is üdvözölte.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!