2013. szeptember 16. 06:28

A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a betétdíjrendszer bevezetése tízmilliárd forintos beruházást igényel és évi 90 milliárd forintos forgalmat eredményezne - írta a Magyar Hírlap.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a jelentős környezetvédelmi haszon mellett a rendszer fenntartása a költségvetést sem terhelné, a vissza nem vitt palackokból származó bevétel évi tizenötmilliárd forintra tehető.

A harminc forintos betétdíjjal érintett termékek közé az üveg- és PET palackok mellett a műanyag joghurtos poharak is bekerülhetnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a jövő évi választási ciklus után vezetné be az Európa számos országában sikeresen működő betétdíjrendszert – mondta a lapnak Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára.

Magyarországon évente hatvanezer tonnányi PET palack kerül forgalomba, többsége pedig, bár egyre többen csatlakoznak a szelektív hulladékgyűjtéshez, így is a szemétdombokon végzi - tette hozzá. Megjegyezte azt is: „a betétdíjrendszer a kilencvenes évek előtt Magyarországon kiválóan működött, de csak a sörös- és néhány szörpös üveg tekintetében maradt meg, ezért ismét szeretnénk kiterjeszteni a betétdíjjal érintett termékek körét”.

Utalt arra is, hogy hasonló rendszer ma nemcsak Ausztriában, vagy Németországban és a skandináv országokban működik, hanem például Horvátországban is.

MTI