2010. október 28. 14:22

A várakozásokat túlszárnyalva, 55 százalékkal nőtt az amerikai olajipari óriás Exxon Mobil Corp. harmadik negyedévi nyeresége. A kedvező eredményeket segítették a magas energiaárak és a szélesedő finomítói marzsok.

A világ legnagyobb, nyilvános tőzsdei kereskedésben résztvevő olajipari vállalata összesen 7,35 milliárd, részvényenként 1,44 dolláros nyereségről számolt be az év harmadik negyedévéről csütörtökön kiadott gyorsjelentésében. Egy évvel korábban, 4,73 milliárd dollár, azaz részvényenként 98 cent volt az Exxon Mobil profitja. A vállalat bevételei 16 százalékkal, 95,3 milliárd dollárra nőttek.

A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők korábban részvényenként 1,38 dolláros  nyereséget és 98,12 milliárd dolláros bevételt jósoltak.

Az olaj- és gáztermelési üzletág bevételei 36 százalékkal, 5,47 milliárd dollárra nőttek, ezen belül is az olajszármazékok gyártásáé 20 százalékkal emelkedett. A növekedéshez hozzájárult a katari gázkitermelő vállalat, XTO Energy is, amelyet a cégcsoport júniusban vásárolt fel.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.