3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Noha az áprilisi ipari adatok kedvezően alakultak összességében, hiszen úgy tűnik, az első negyedéves gyengélkedés után magára talált az ágazat, Győr továbbra is kerékkötőként funkcionál.

A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó második becslése megegyezik az előzetes adatokkal, vagyis márciushoz képest 5,4, előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 5,3 százalékos növekedést sikerült elérni.

A részletes adatok szerint ezúttal már a modellváltások miatt gyengélkedő járműgyártás is érdemben tudott hozzájárulni a kedvező statisztikához. Előző év azonos időszakához képest ugyanis 7 százalékos a növekedés, ami az idei legjobb teljesítményt jelenti. Emellett magára talált a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása alág is, hiszen az idei eddigi mínuszok után áprilisban 9,3 százalékkal ugrott meg a termelés. Szintén jelentős, 15 százalékos a plusz a számítástechnikai eszközök gyártásánál is,  és kiugró, 10 százalékos a növekedés a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártása alágnál is.

Az, hogy a járműipar magára talált, várható volt,  hiszen a modellváltások végetértével újra maximumra pöröghet a termelés, ami a statisztikát is szebbé teszi. A teljesítményt azonban beárnyékolja, hogy a győri Audit továbbra sem járatták csúcsra, tehát várhatóan ennél többet is tudna a magyar járműgyártás.

Az ipari termelés megyei lebontása alapján ugyanis az Audi-gyárral fémjelezett Győr-Moson-Sopron megye teljesítmény továbbra is elmarad az egy évvel korábbitól. Áprilisban 3 százalékos volt a mínusz, igaz, ez még így is az idei évi vesszőfutás második legkisebb elmaradása. Januárban 12, februárban 0,8, márciusban pedig 14,8 százalékos volt a megye termelésének elmaradása. Az áprilisi adatot nézve a megye a harmadik legrosszabb teljesítményt tudhatja magáénak, ennél nagyobb zsugorodást mutatott fel Jász-Nagykun-Szolnok megye, 3,3 százalékosat, illetve Zala megye 5,2 százalékosat.

A megyei rangsor élére Komárom-Esztergom megye került 37,9 százalékos éves bázisú növekedéssel minden bizonnyal a járműipar magára találásának következményeként is. Mögötte nem sokkal maradt le Nógrád megye, 37 százalékos megugrással, a dobogó harmadik fokára pedig Tolna megye került 31,5 százalékos növekedéssel. A három megye teljesítménye országos szinten kiugrónak tekinthető, hogy mögöttük már jókora leszakadással következik Borsod-Abaúj-Zemplén megye a sorban, itt 14,2 százalékkal bővült az ipari termelés áprilisban. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!