2016. június 14. 07:55

Noha az áprilisi ipari adatok kedvezően alakultak összességében, hiszen úgy tűnik, az első negyedéves gyengélkedés után magára talált az ágazat, Győr továbbra is kerékkötőként funkcionál.

A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó második becslése megegyezik az előzetes adatokkal, vagyis márciushoz képest 5,4, előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 5,3 százalékos növekedést sikerült elérni.

A részletes adatok szerint ezúttal már a modellváltások miatt gyengélkedő járműgyártás is érdemben tudott hozzájárulni a kedvező statisztikához. Előző év azonos időszakához képest ugyanis 7 százalékos a növekedés, ami az idei legjobb teljesítményt jelenti. Emellett magára talált a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása alág is, hiszen az idei eddigi mínuszok után áprilisban 9,3 százalékkal ugrott meg a termelés. Szintén jelentős, 15 százalékos a plusz a számítástechnikai eszközök gyártásánál is,  és kiugró, 10 százalékos a növekedés a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártása alágnál is.

Az, hogy a járműipar magára talált, várható volt,  hiszen a modellváltások végetértével újra maximumra pöröghet a termelés, ami a statisztikát is szebbé teszi. A teljesítményt azonban beárnyékolja, hogy a győri Audit továbbra sem járatták csúcsra, tehát várhatóan ennél többet is tudna a magyar járműgyártás.

Az ipari termelés megyei lebontása alapján ugyanis az Audi-gyárral fémjelezett Győr-Moson-Sopron megye teljesítmény továbbra is elmarad az egy évvel korábbitól. Áprilisban 3 százalékos volt a mínusz, igaz, ez még így is az idei évi vesszőfutás második legkisebb elmaradása. Januárban 12, februárban 0,8, márciusban pedig 14,8 százalékos volt a megye termelésének elmaradása. Az áprilisi adatot nézve a megye a harmadik legrosszabb teljesítményt tudhatja magáénak, ennél nagyobb zsugorodást mutatott fel Jász-Nagykun-Szolnok megye, 3,3 százalékosat, illetve Zala megye 5,2 százalékosat.

A megyei rangsor élére Komárom-Esztergom megye került 37,9 százalékos éves bázisú növekedéssel minden bizonnyal a járműipar magára találásának következményeként is. Mögötte nem sokkal maradt le Nógrád megye, 37 százalékos megugrással, a dobogó harmadik fokára pedig Tolna megye került 31,5 százalékos növekedéssel. A három megye teljesítménye országos szinten kiugrónak tekinthető, hogy mögöttük már jókora leszakadással következik Borsod-Abaúj-Zemplén megye a sorban, itt 14,2 százalékkal bővült az ipari termelés áprilisban. 

mfor.hu