2013. december 13. 13:55

Van tere az ipari termelés bővülésének az MTI által pénteken megkérdezett elemzők szerint, akik az utolsó negyedévben a növekedés további gyorsulására számítanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt emelte ki, hogy Magyarország ipari teljesítménye az Európai Unió legjobbjai között van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett részletes adatai szerint októberben gyorsult az ipari termelés éves növekedési üteme, a kibocsátás 6,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 5,5 százalékos emelkedés után. A növekedésben a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar eladásai játszottak szerepet - fűzte hozzá a KSH. A szezonálisan kiigazított havi mutató az ipari termelés 0,5 százalékos csökkenését jelzi a szeptember havi 1,8 százalékos növekedést követően.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a részletes adatokból jól látszik, hogy az ipari termelés bővülésében a járműgyártás kimagasló szerepet játszik. Véleménye szerint a járműgyártás teljesítménye a következő hónapokban tovább növekedhet, és a kibocsátás elérheti a 40 százalékot is. Bíztatónak nevezte, hogy az új rendelések növekedése folytatódott, a belföldi kereslet javulása egyértelmű. Kiemelte, hogy az új belföldi rendelések több mint 14 százalékkal növekedtek. Az összes ipari rendelésállomány 24 százalék körüli szintje pedig azt jelenti, hogy az iparban bőven van még tere a növekedésnek - fűzte hozzá. Az év hátralévő részére a bázishatás miatt akár 7-8 százalékos növekedés jöhet november-decemberben, ami a GDP növekedéséhez érdemben hozzájárul majd.

Közölte: az ipar kimagaslóan jó teljesítménye miatt 2013 utolsó negyedévére 2,8 százalékos GDP-növekedést várnak, míg az év egészére 1,2 százalékot. Megjegyezte azt is, hogy míg eddig a mezőgazdaság jó teljesítménye miatt bővült a gazdaság teljesítménye, az utolsó negyedévben már döntően az ipari termelés fogja húzni a gazdaságot. Rámutatott arra is, hogy fordulat következett be a belföldi értékesítésben is, az ipari termelés egyre szélesebb bázison nyugszik. Suppan Gergely bíztatónak nevezte azt is, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. Az elemző 2014-ben az iparban 6 százalékot meghaladó növekedésre számít.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés növekvő trendje egyértelmű, a havi megtorpanás - a masszív szeptemberi növekedést követően havi bázison mért 0,5 százalékos októberi csökkenés - csak ideiglenes. Az ipari konjunktúra további javulását támasztja alá az új rendelések emelkedése is. Összességében az október végi rendelésállomány 23,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - emelte ki az MTI-hez eljuttatott írásos elemzésében az ING Bank vezető elemzője. Az ágazat bizalmi indexei tovább javultak, különösen a jövőre vonatkozó várakozások tekintetében jelentős az optimizmus emelkedése.

Az előrejelzést tekintve nagy kockázatot hordoz magában, hogy az idei évben is lesznek-e a 2009 óta jellemző, hosszabb gyárbezárások az ünnepek alkalmából, mutatott rá Balatoni András. Ezek jelentős mértékben befolyásolhatják (minkét irányba) az év/év indexeket, míg a havi növekedési számokat csak rontani tudják. Mivel az ipari kibocsátás egy jelentős felfutás első szakaszában van, ezért lehetséges, hogy a konjunktúra szigorúbb munkarendet követelhet meg a vállalatoktól. Összességében az idei évben 2,0,  míg jövőre 5,5 százalékos ipari növekedésre számít az ING Bank.

Az NGM közleménye szerint a 6 százalékos októberi növekedéssel Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű ipari növekedést érte el az Európai Unióban, Észtország és Csehország után. Mint írták, az ipari termelés hónapok óta tartó folyamatos növekedése illeszkedik a kormány újraiparosítási törekvéseihez, amely a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

MTI