<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A sikeres gazdasági felzárkózást elérő országok tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy hosszan tartó felzárkózási folyamat csak minőségi növekedéssel érhető el - mondta Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára szerdán Jászberényben, az Electrolux Lehel Kft. 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektjének záró rendezvényén.

A felzárkózáshoz nem elég például olcsó munkaerővel versenyezni ázsiai vetélytársainkkal, "több kell: tudás, hozzáadott érték kell, ahhoz képest, amit mások tudnak" - mutatott rá a gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős szakpolitikus.

Ezért a kormány célja az, hogy a magyar gazdaság növekedése tudás alapúvá váljon az eddigiekhez képest, ne csak Európa összeszerelő üzeme legyünk, hanem az országban már működő termelési folyamatok fokozatosan bővüljenek, fejlődjenek - tette hozzá.

Turóczy László jelezte: a következő hétéves európai uniós költségvetési ciklusban Magyarország 2,1 milliárd eurót fordíthat arra, hogy helyt álljon a kutatási és innovációs versenyben.

Gönczi Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója elmondta: a Széchenyi 2020 program keretében az elnyert 560 millió forint vissza nem térítendő támogatással együtt összesen 1,3 milliárd forint értékű kutatási-fejlesztési projektet valósított meg a svéd tulajdonú cég. Ennek eredményként a legkorszerűbb technológiát és környezetre tudatosan figyelő megoldásokat alkalmazva új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívók fejlesztését és tesztelését indították el, valamint az e tevékenységekhez szükséges infrastrukturális beruházásokat valósítottak meg.

Olyan terméktípusokat hoztak létre, amelyeknél a legkorszerűbb technikai megoldásokat be lehetett építeni a termékekbe, valamint a munkafolyamatokba. A termékek és a gyártástechnológia minőségének és megbízhatóságának növelésére pedig a műszaki jellemzők mérésére szolgáló módszereket, illetve a mérési eszközrendszert is tovább fejlesztették - ismertette a cégvezető.

A projekt során a Electrolux Lehel Kft. a Miskolci Egyetem gépészmérnöki karával működött együtt, bevonva az egyetem tudásbázisát, kutatási lehetőségeit, oktatóit és hallgatóit. Az aktuális projekt sikeres megvalósítása után a cég és az egyetem a hosszabb távú együttműködés igényét is megfogalmazta, így többek között a Electrolux Lehel Kft. lehetőséget adna a hallgatók gyakorlati képzése során az ipari környezetben felmerülő fejlesztési feladatok megismerésére.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.