<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ha ugyanazon ügylet kapcsán mind a régi, mind az új áfatörvény alkalmazása felmerülhet, az új áfatörvény 269. paragrafusában foglalt speciális átmeneti rendelkezések alapján a régi szabályokat kell alkalmazni - hívja fel a figyelmet a KPMG hírlevele.

Ha azonban a felek számára előnyösebbek az új törvény rendelkezései, 2008. február 15-ig közös nyilatkozatban jelezhetik az adóhatóságnak, hogy a teljes ügyletre az új áfatörvény rendelkezéseit kívánják alkalmazni. Ebben az esetben önellenőrzéssel a 2008-at megelőző teljesítéseiket is az új szabályok szerint kell módosítaniuk.

Az átmeneti rendelkezés alkalmazása az adóhatóságnak a napokban megjelentetett új tájékoztatója alapján akkor merül fel, ha egy konkrét termékre vagy egy konkrét teljesítésre irányuló jogviszony tekintetében 2008. január 1-jét megelőzően már előleget számítottak fel, vagy részteljesítés történt. Ennek hiányában az ügyletet mindenképpen az új áfatörvény szabályai szerint kell kezelni.

Az átmeneti szabályozás tehát alkalmazható például egy termék bérletéről szóló szerződés vagy építési szerződés esetén, ha ezek a fentiek szerint "áthúzódó" szerződések. Ugyanakkor egyéb, időszakos elszámolású szolgáltatások esetén általában nem alkalmazható a szabály: a 2008-as elszámolásokra már a 2008-as szabályok vonatkoznak.

Az átmeneti rendelkezések különösen fontosak lehetnek a cégautókat bérbevevő társaságok számára. A régi áfatörvény alapján 2007-ig a bérbevevő levonhatta a személygépkocsi bérbevételét, operatív lízingbe vételét terhelő áfát olyan mértékben, amilyen mértékben a gépkocsit adóköteles gazdasági tevékenységéhez használta fel. Az új áfatörvény ezt a lehetőséget 2008-tól eltörölte (ám ezt azzal ellensúlyozta, hogy a bérbeadók, lízingbeadók levonhatják a gépkocsik beszerzését terhelő áfát).

Az APEH tájékoztatója alapján a 2008. előtt megkötött szerződések esetén, ha 2008. előtt már történt részteljesítés, kifizetés a konkrét szerződés kapcsán, úgy az egész ügyletre a régi áfatörvény rendelkezései vonatkoznak. Így a bérbevevők 2008-ban és ezután is érvényesíthetik folyó szerződéseik alapján áfalevonási jogukat a tavalyi szabályok szerint. Az egyes gépkocsik bérbeadását önállóan kell megítélni, még akkor is, ha az ügyletre egyetlen keretszerződés alapján kerül sor. A 2008-tól bérbe adott gépkocsikra már a 2008-as szabályokat kell alkalmazni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.