<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hagyományos, valamint megújuló energiaforrásokkal foglalkozó két különálló vállalatra válik szét a német E.ON energiaipari konszern.

A konszern régi nevét viselő, megújuló energiaforrások kiaknázásával, energiaellátó hálózatokkal és ügyfélszolgálattal foglalkozó új vállalat Essenbe helyezi át székhelyét. A hagyományos áramtermeléssel, energiakereskedelemmel és lelőhelyfeltárással foglalkozó vállalat pedig Uniper néven az E.ON eredeti központjában, Düsseldorfban marad.

Az E.ON 40 ezer alkalmazottat "visz tovább", az Uniper pedig 15 ezret. Mindkét vállalat nagyjából megegyező, mintegy négymilliárd eurós EBITDA-termelési kapacitással rendelkezik majd.

Az Uniper vezetését az E.ON pénzügyi igazgatója, Klaus Schäfer veszi át. Az E.ON élén a jelenlegi vezérigazgató, Johannes Teyssen marad.

Az Uniper cégnév az "unique performance", azaz "egyedülálló teljesítmény" kifejezésből ered.

Az E.ON az elmúlt év végén jelentette be szándékát tevékenységének szétválasztására, mivel a hagyományos energiatermelő üzletág és a megújítható energiatermelő üzletág a cég vezetésének megítélése szerint egymásnak ellentmondó célokat követ.

A két vállalat felállítása az év második felében kezdődik meg, és a tervek szerint az Uniper 2016 január elsején kezdi meg működését. A szétválasztási tervet az E.ON május 7-i közgyűlésén bocsátja a vezetés a részvényesek elé megvitatásra.

MTI