2008. április 15. 09:39

A monetáris tanács szerint a hazai pénzügyi rendszer új kockázatokkal szembesül, ami növeli sebezhetőségét, ugyanakkor a magyar intézményrendszer tőkeerős külföldi tulajdonosi háttere, csökkenő, de még mindig meglévő jövedelmezősége erős ahhoz, hogy a bankrendszer a sokkokat eltűrje - derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet kedden a jegybank tájékoztatóján tettek közzé.

Az állásfoglalás szerint a fiskális kiigazítás miatt a kockázatok ugyan csökkentek, de a hazai gazdasági növekedés üteme alacsony maradhat. A külső hatások miatt emelkedő hitelköltségekre lehet számítani és a csökkenő hitelkínálat miatt lassulhat Európa gazdasága. A fő exportpiacok ezzel összefüggő csökkenő kereslete negatívan érintheti Magyarország gazdaságának teljesítményét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével együtt - az állásfoglalásban ismételten - felhívja a figyelmet a devizahitelezés, azon belül is a magasabb volatilitású japán jen alapú hitelezés többletkockázataira, valamint azok átlátható kockázatkezelésére. Ezen ajánlások betartása a pénzügyi rendszer egésze szempontjából fontos érdek - hangsúlyozza a monetáris tanács legfrissebb állásfoglalásában.

Az állásfoglalás szerint a kedvezőtlen makrogazdasági környezetben a hazai pénzügyi rendszer a korábbinál kockázatosabb új termékek bevezetésével, illetve a háztartási hitelezési feltételek enyhítésével versenyez. A lakosság jövedelemarányos törlesztési terhe folyamatosan növekszik.

A tanács értékelése szerint a pénzügyi rendszer működési környezetében megjelenő növekvő kockázatok főként a 2007 nyarán, az Egyesült Államok jelzáloghitel-piacán kirobbant válság globális pénzügyi piacokon való tovaterjedéséhez köthetők. Az elhúzódó pénzügyi turbulencia miatt tartósan csökkent a globális kockázatvállalási hajlandóság, ami a korábbi években történelmileg alacsony szintre esett kockázati felárak jelentős növekedéséhez vezetett.

A pénzügyi piacokon megfigyelhető bizonytalanság tartósan fennmaradhat, mivel a közvetlen és áttételes hitelpiaci kitettségek, illetve a veszteségek mértéke és pénzügyi rendszeren belüli eloszlása továbbra sem ismert teljes körűen.

A pénzpiaci turbulencia széleskörű hatásai a piacok magas fokú integrációja miatt megjelennek Magyarországon is. A globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése miatt megemelkedett a forinteszközökkel szemben elvárt hozam és romlott a hazai pénzügyi rendszer likviditása: erre utalnak az állampapírpiac működésének jelenleg is fennálló zavarai, valamint a bankrendszer külföldi forrásainak rövidülése és drágulása. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy szükség lenne az állampapírpiac működési hatékonyságának, valamint a bankok likviditásmenedzsmentjének további fejlesztésére - áll a tanács állásfoglalásában.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.