3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hamarosan hozzájuthat pénzeszközeihez az az 503 ügyfél, aki a Gain Capitalnél vezetett Buda-Cash számlákon tartotta értékeit. A Buda-Cash felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) már megkezdte az érintett ügyfelek behívását, hogy azonosításukat követően megadhassák, milyen számlára utalják át az őket megillető pénzeszközöket.

A PSFN honlapján olvasható keddi közlemény szerint ezen pénzeszközök hiánytalanul megvannak, elszámolási vita nincs a Gain Capitallel, és figyelemmel arra, hogy ügyfelenként nevesített alszámlán tartották a pénzeszközöket, a tulajdonosok kétséget kizáróan azonosíthatók.

A felszámolást végző cég emlékeztet arra, hogy folyamatosan hívják be azt a 3000-4000 ügyfelüket is, akik  - a már lefolytatott vizsgálat alapján megállapíthatóan - 232 fajta hiánytalan értékpapírral rendelkeznek. A személyes egyeztetésen az ügyfélnek lehetősége van megadni azt az értékpapírszámlát, amelyre értékpapírjai transzferálását kéri.

A felszámoló hangsúlyosan kéri, hogy a személyes adategyeztetésen már megnyitott új értékpapírszámla birtokában, annak azonosító adataival jelenjenek meg az ügyfelek. Ezt követően a Buda-Cash elindítja a transzfert, és az ügyfél új értékpapírszámlájára kerül az értékpapír.

Azoknál az ügyfeleknél, akiknek pénzügyi eszközeiben vagy pénzeszközeiben hiány mutatkozik a jogszabályoknak megfelelően jár el a PSFN az arányos kiosztás érdekében: a hiánnyal érintett értékpapírokból úgynevezett homogén csoportokat képeznek, és az ezekben fellelhető értékpapírok, és a csoporthoz tartozó tényleges tulajdoni igények arányszáma határozza meg a kiadási arányokat.

Ezen kiadási arányok meghatározása folyamatban van. Azon ügyfelek esetében, akiknek követelése vitatott, annak rendezéséig a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény vonatkozó rendelkezései szerint az értékpapírokból tartalékot képeznek annak érdekében, hogy követelésük arányos megtérülése is biztosított legyen. A hiányos pénzeszközöknél devizanemenként ugyanez az eljárás.

A felszámolási eljárás kezdő időpontját követően lejárt diszkont kincstárjegyek a lejáratkor pénzzé konvertálódtak, és jelenleg pénzként vannak nyilvántartva a letéti helyek számláin. Ezen pénzösszegeket a PSFN nem sorolja be az egyéb pénzkövetelések közé, hanem az adott lejáratú diszkont kincstárjegyhez tartozó homogén csoporton belül képeznek a diszkont kincstárjegy helyébe lépő pénzeszköz csoportot, így az arányos kiadásban is azok részesülnek, akik az adott lejáratú diszkont kincstárjeggyel korábban rendelkeztek.

Amikor mind a hiányos, mind a hiánytalan pénzügyi eszközök és pénzeszközök felosztása megtörtént, azok az ügyfelek, akik nem kapták vissza teljes mértékben eszközeiket, a vonatkozó jogszabályi feltételek megléte esetén a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanításában vehetnek részt. Ennek menetéről a Beva honlapján (www.bva.hu) tájékozódhatnak.

Azok az ügyfelek, akiknek a Beva kártalanítása után is követelése marad fenn a Buda-Cash-sel szemben, ezen követeléseikkel – mint hitelezői igénnyel – a felszámolási eljárásban hitelezői pozícióba kerülnek. Ők a továbbiakban a felszámolási eljárásban hitelezőként vesznek részt, megtérülésük mértéke a kiosztható felszámolási vagyon nagyságától függ - olvasható a közleményben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!