2013. június 4. 11:13

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá kedden a kormány és a Siemens Zrt. A 25. stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán a kormányt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Siemens Zrt.-t Dale A. Martin elnök-vezérigazgató képviselte.

Varga Mihály a budapesti német és osztrák nagykövet, valamint több magyar egyetem rektorának jelenlétében megtartott ünnepélyes aláíráson azt emelte ki, hogy a Siemensszel kötött stratégiai megállapodás "remek példája annak, hogy hogyan hangolható össze a kormány sikeres befektetési politikája a gazdasági szereplők törekvéseivel".

Varga Mihály beszédében emlékeztetett: a magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés, és ami ehhez nélkülözhetetlen, a vállalkozások sikeres működésének elősegítése. "A kormány minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a partner befektetők hosszú távú és tartós jelenlétét biztosítsa, a kölcsönös bizalmat erősítse, a párbeszédet és információáramlást rendszeressé tegye, s a kiszámítható gazdasági környezetet garantálja a vállalatok számára" - fogalmazott.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fog kezet

A nemzetgazdasági miniszter a kormány aktív befektetésbarát politikája két pillérének nevezte a versenyképes adórendszert és az állami támogatások kiépült rendszerét. Emlékeztetett: az elmúlt másfél évtized átlagosan 2,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedésének mintegy kétötöde a külföldi befektetők magyarországi leányvállalatainak köszönhető.

Varga Mihály előadásában kitért arra is, hogy a kormány számára kiemelt fontosságú a kapcsolat Németországgal, a német vállalatokkal. Ismertette: a magyar export mintegy 26 százaléka Németországba irányul, a magyar import 25 százaléka, a magyar működőtőke-befektetések 24 százaléka származik Németországból.

A gazdasági tárca vezetője jelezte, hogy a kormány kapcsolatot ápol a befektető cégekkel, érdekvédelmi szervezeteikkel, a Befektetői Tanáccsal, a vegyes kamarákkal, és munkacsoportokat hozott létre az egyeztetések hatékonyabbá tétele érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter a Siemens tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a társaság innovatív megoldásokat kínál a kor kihívásaira, támogatja a magyar gazdaság fejlődését a közlekedési infrastruktúra kiépítése és korszerűsítése által, valamint energiahatékony épülettechnológiai megoldásokkal. Ezen kívül a magyar mérnöki tudás és a Siemens tőkeereje, kapcsolatrendszere olyan kombinációt hoz létre, amely alapjaiban változtatja meg az energiafelhasználást - fogalmazott Varga Mihály.

Emlékeztetett: a Siemens az elmúlt két évben - a válság idején - 400 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így több mint 2400 embert foglalkoztat. A társaságnak 2432 magyar beszállító 80,5 millió euró értékben szállított terméket 2012-ben, így a Siemens magyarországi beszállítóinak 84 százaléka magyar volt.

Dale A. Martin elnök-vezérigazgató beszédében elmondta: a Siemens a stratégiai megállapodás keretében vállalta, hogy továbbra is aktív részese lesz Magyarország modernizálásának és annak, hogy az ország erősebben és mélyebben kapcsolódjon a német gazdasághoz. Ezen kívül vállalták, hogy hozzájárulnak Magyarország nemzetközi versenyképességének erősítéséhez, elősegítik a magyarországi ipari termelést, hogy a magyar kis- és középvállalkozások exportpiacokhoz jussanak és a magyarok mind jobban bekerüljenek a globális innovációs hálóba.

A cégvezető előadásában az emelte ki, hogy a Siemens a magyar emberek és családok életének számos területén jelen van, így a közlekedésben, az ipari üzemekben, a háztartásokban, az áramtermelésben, az egészségügyben, továbbá az egyetemeken, főiskolákon és szakiskolákban. Utóbbival kapcsolatosan megjegyezte, hogy a társaság már az 1990-es években bevezette a duális képzést, amelyet az elmúlt évben kibővítettek.

A Siemens magyarországi elnök-vezérigazgatója szerint a stratégiai megállapodás arról szól, hogy a társaság és a kormány együttműködik a gazdaság fenntartható növekedése, munkahelyek teremtése, valamint az innováció szerepének erősítése érdekében.

Dale A. Martin a társaság magyarországi szerepvállalásának jellemzésére az aláírás színhelyéül szolgáló csepeli transzformátorgyárat hozta fel. Emlékeztetett: amikor a Siemens 1996-ban átvette a gyárat, akkor évi 800 transzformátort gyártottak. Tavaly már 17-szer ennyit, és ennek több mint 90 százaléka kivitelre készült.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.