2013. június 4. 11:13

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá kedden a kormány és a Siemens Zrt. A 25. stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán a kormányt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Siemens Zrt.-t Dale A. Martin elnök-vezérigazgató képviselte.

Varga Mihály a budapesti német és osztrák nagykövet, valamint több magyar egyetem rektorának jelenlétében megtartott ünnepélyes aláíráson azt emelte ki, hogy a Siemensszel kötött stratégiai megállapodás "remek példája annak, hogy hogyan hangolható össze a kormány sikeres befektetési politikája a gazdasági szereplők törekvéseivel".

Varga Mihály beszédében emlékeztetett: a magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés, és ami ehhez nélkülözhetetlen, a vállalkozások sikeres működésének elősegítése. "A kormány minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a partner befektetők hosszú távú és tartós jelenlétét biztosítsa, a kölcsönös bizalmat erősítse, a párbeszédet és információáramlást rendszeressé tegye, s a kiszámítható gazdasági környezetet garantálja a vállalatok számára" - fogalmazott.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fog kezet

A nemzetgazdasági miniszter a kormány aktív befektetésbarát politikája két pillérének nevezte a versenyképes adórendszert és az állami támogatások kiépült rendszerét. Emlékeztetett: az elmúlt másfél évtized átlagosan 2,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedésének mintegy kétötöde a külföldi befektetők magyarországi leányvállalatainak köszönhető.

Varga Mihály előadásában kitért arra is, hogy a kormány számára kiemelt fontosságú a kapcsolat Németországgal, a német vállalatokkal. Ismertette: a magyar export mintegy 26 százaléka Németországba irányul, a magyar import 25 százaléka, a magyar működőtőke-befektetések 24 százaléka származik Németországból.

A gazdasági tárca vezetője jelezte, hogy a kormány kapcsolatot ápol a befektető cégekkel, érdekvédelmi szervezeteikkel, a Befektetői Tanáccsal, a vegyes kamarákkal, és munkacsoportokat hozott létre az egyeztetések hatékonyabbá tétele érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter a Siemens tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a társaság innovatív megoldásokat kínál a kor kihívásaira, támogatja a magyar gazdaság fejlődését a közlekedési infrastruktúra kiépítése és korszerűsítése által, valamint energiahatékony épülettechnológiai megoldásokkal. Ezen kívül a magyar mérnöki tudás és a Siemens tőkeereje, kapcsolatrendszere olyan kombinációt hoz létre, amely alapjaiban változtatja meg az energiafelhasználást - fogalmazott Varga Mihály.

Emlékeztetett: a Siemens az elmúlt két évben - a válság idején - 400 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így több mint 2400 embert foglalkoztat. A társaságnak 2432 magyar beszállító 80,5 millió euró értékben szállított terméket 2012-ben, így a Siemens magyarországi beszállítóinak 84 százaléka magyar volt.

Dale A. Martin elnök-vezérigazgató beszédében elmondta: a Siemens a stratégiai megállapodás keretében vállalta, hogy továbbra is aktív részese lesz Magyarország modernizálásának és annak, hogy az ország erősebben és mélyebben kapcsolódjon a német gazdasághoz. Ezen kívül vállalták, hogy hozzájárulnak Magyarország nemzetközi versenyképességének erősítéséhez, elősegítik a magyarországi ipari termelést, hogy a magyar kis- és középvállalkozások exportpiacokhoz jussanak és a magyarok mind jobban bekerüljenek a globális innovációs hálóba.

A cégvezető előadásában az emelte ki, hogy a Siemens a magyar emberek és családok életének számos területén jelen van, így a közlekedésben, az ipari üzemekben, a háztartásokban, az áramtermelésben, az egészségügyben, továbbá az egyetemeken, főiskolákon és szakiskolákban. Utóbbival kapcsolatosan megjegyezte, hogy a társaság már az 1990-es években bevezette a duális képzést, amelyet az elmúlt évben kibővítettek.

A Siemens magyarországi elnök-vezérigazgatója szerint a stratégiai megállapodás arról szól, hogy a társaság és a kormány együttműködik a gazdaság fenntartható növekedése, munkahelyek teremtése, valamint az innováció szerepének erősítése érdekében.

Dale A. Martin a társaság magyarországi szerepvállalásának jellemzésére az aláírás színhelyéül szolgáló csepeli transzformátorgyárat hozta fel. Emlékeztetett: amikor a Siemens 1996-ban átvette a gyárat, akkor évi 800 transzformátort gyártottak. Tavaly már 17-szer ennyit, és ennek több mint 90 százaléka kivitelre készült.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.