<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az orosz adóhatóság összesen hatmilliárd rubel (255,6 millió dollár) adót követel visszamenőleg a TNK BP olajcég több egységétől - közölte a cég szerdán.

A követelés a 2004-2005-ös időszakra vonatkozik és több adónemre is kiterjed, így a forgalmi adóra, a földadóra és az ásványkincs kitermelés után fizetendő adóra. Az adóigényt már a múlt év végén benyújtotta az orosz adóhatóság, a cég azóta együttműködik a hiányosságok feltárásában. A Reutersnek nyilatkozó forrás szerint a jelentős összeg több apró hiányból áll össze - például a könyvekbe rosszul bejegyzett lapelőfizetésekről - az egyes egységeknél.

A TNK BP Holdingnál - amely 50 százalékban a brit BP tulajdona - 150 millió rubeles (6,39 millió dolláros) adóhiányt mutattak ki. A nyilatkozó rámutatott, a TNK BP számára, amely jelenleg nagyságra a harmadik orosz olajtermelő, az adóhátralék kifizetése nem jelent problémát. 2005-ben az orosz hatóságok 2002-2003-ra visszamenőleg 1,4 milliárd dolláros adóhátralékot mutattak ki, amelyet a cég 2006-ban ki is egyenlített.

Ugyanakkor az utóbbi időben több szempontból is "rájár a rúd" a TNK BP-re: március végén hazahívták a társaság 148 alkalmazottját Oroszországból, mivel problémáik támadtak a Szövetségi Migrációs Szolgálattal. A hazahívottak a technikai személyzet tagjai, 40 vezető beosztású brit állampolgár tovább dolgozik.

A 2003-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tony Blair brit kormányfő áldásával megalakult TNK-BP fele-fele arányban a British Petroleum (BP), illetve a Tyumenyi Kőolaj Társaság (TNK) részvényeseinek, köztük a milliárdos Viktor Vekszelbergnek a tulajdonában van.

MTI/Menedzsment Fórum