2008. március 26. 10:39

A Goldman Sachs nemzetközi hitelminősítő intézet szerint 600 milliárd fontos (1200 milliárd dolláros) veszteséget okozhat a tavaly kezdődött jelzálogpiaci válság a cégeknek - számol be róla a BBC.

Az elemzők szerint a fenti összeg 40 százalékát, azaz 460 milliárd fontot az amerikai bankok és brókercégek fognak leírni veszteségként. Mindez azért sokkoló adat, mert a Goldman elemzői szerint ezek a cégek eddig 120 milliárdnyi veszteségleíráson vannak túl. Tehát az eddigi veszteségek közel háromszorosát várják még a szakemberek, miközben egyre több helyről hallani, hogy a végéhez közelít a válság.

A Goldman szakemberei szerint a legnagyobb baj, hogy az amerikai pénzügyi szektor a veszteségek miatt nem tud hiteleket nyújtani, ez pedig visszafogja a gazdaság növekedését. Ezen próbál segíteni az amerikai jegybank azzal, hogy kölcsönöket nyújt a cégeknek, azonban eddig ezek a lépések sem oldották meg a problémát.

"Látszik a fény az alagút végén, de inkább még csak halványan" - áll a Goldman elemzésében. "Az általunk valószínűsített veszteségek kevesebb mint a felét írták le eddig az amerikai pénzügyi cégek" - írják a cég elemzői.

Menedzsment Fórum