2008. március 26. 10:39

A Goldman Sachs nemzetközi hitelminősítő intézet szerint 600 milliárd fontos (1200 milliárd dolláros) veszteséget okozhat a tavaly kezdődött jelzálogpiaci válság a cégeknek - számol be róla a BBC.

Az elemzők szerint a fenti összeg 40 százalékát, azaz 460 milliárd fontot az amerikai bankok és brókercégek fognak leírni veszteségként. Mindez azért sokkoló adat, mert a Goldman elemzői szerint ezek a cégek eddig 120 milliárdnyi veszteségleíráson vannak túl. Tehát az eddigi veszteségek közel háromszorosát várják még a szakemberek, miközben egyre több helyről hallani, hogy a végéhez közelít a válság.

A Goldman szakemberei szerint a legnagyobb baj, hogy az amerikai pénzügyi szektor a veszteségek miatt nem tud hiteleket nyújtani, ez pedig visszafogja a gazdaság növekedését. Ezen próbál segíteni az amerikai jegybank azzal, hogy kölcsönöket nyújt a cégeknek, azonban eddig ezek a lépések sem oldották meg a problémát.

"Látszik a fény az alagút végén, de inkább még csak halványan" - áll a Goldman elemzésében. "Az általunk valószínűsített veszteségek kevesebb mint a felét írták le eddig az amerikai pénzügyi cégek" - írják a cég elemzői.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.