<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy év alatt csaknem megduplázódott a válások száma Sanghajban, melynek egy tavaly tavasszal életbe lépett ingatlanpiaci szabályozás életbe lépése áll a hátterében.

A statisztikai hivatal csütörtöki jelentése szerint a kelet-kínai metropoliszban tavaly több mint 60 ezer válást regisztráltak, csaknem 17 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A válások száma tavasszal kezdődően meredek emelkedést mutat, elsősorban a fiatalok és középkorúak körében. Ennek oka az a március elsején életbe lépett, a túlfűtött ingatlanpiac lehűtésére hozott rendelkezés, mely a második otthonok vásárlása után 20 százalékos ingatlanadó fizetését teszi kötelezővé, míg korábban ez az adónem nem létezett a városban.

Az illeték fizetésének elkerülésére a máig népszerű befektetési formának számító ingatlanvásárt megelőzően a házaspárok elválnak, s a lakást az ingatlannal még nem rendelkező férj vagy a feleség vásárolja meg, majd az üzlet nyélbeütését követően a házasságot ismét regisztrálják. A helyi lapok korábbi híradásai szerint a gyakorlat mindennapossá vált a városban: emiatt gyakran a gyermeket várók, vagy csupán hónapokkal korábban összeházasodott párok is házasságuk felbontását kérik. Ugyanez a szabályozás van életben a fővárosban, Pekingben, ahol az előzetes adatok szerint egy év alatt 40 százalékkal nőtt a válások száma.

Hasonló trendet mutat a kelet-kínai Nanking városa, ahol szintén megduplázódott a válások száma az elmúlt év során. Az itteni szabályok a családok által vásárolható ingatlanok számát korlátozzák. Az egyedülállóak és elváltak kivételt jelentenek a rendelkezés alól, a több lakásra vágyók számára így itt is a válás a legkényelmesebb megoldás.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.