TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Miután a második negyedévben hatalmasra növekedett a bérszakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb nettó bért regisztráló megyék között, a harmadik negyedéves számok a szakadék további mélyüléséről árulkodnak. Ezzel újabb történelmi rekordra nőtt a differencia.

Az, hogy Magyarországon alacsonyak a bérek, nagy probléma a dolgozók szemszögéből nézve, emiatt az uniós rangsorokban sem tudunk jobb helyet elfogalni, mint a sereghajtók egyike. Az, hogy egyes ágazatokban rendkívül alulfizetettek a dolgozók, szintén komoly probléma, melynek eredménye a szakemberek elvándorlásával jár együtt. Az pedig, hogy országon belül egyre jobban szakadnak le az alacsony nettó bért regisztáló megyék az élen állótól, igen nagy és súlyosbodó probléma.

Az elmúlt években a negyedéves, megyei nettó bérről szóló statisztikák alapján ugyanis nincs megállás, egy-egy egyszeri esetet leszámítva fokozatosan nő a szakadék a bérek mentén. A harmadik negyedévben a differencia újabb csúcsra emelkedett, és

a legmagasabb átlagos nettó bér immár 85,5 százalékkal haladja meg a legalacsonyabbat.

A második negyedévben ez a különbség még 84,5 százalék volt, és példának okáért 2013 első negyedévében még csak 68,5 százalék.

A negyedéves adatok alapján a folyamat nem túl nagy meglepetés, hiszen a magas átlagos nettót regisztráló megyék jellemzően átlag feletti mértékű növekedést mutatnak negyedévről negyedévre, míg a legalacsonyabb béreket regisztrálók esetében minimális a növekedés.

Nem volt ez másként a friss harmadik negyedéves adatok esetében sem, de előbb kezdjük a rangsorral, melyben sok változás nem történt a korábbi állapothoz képest.

Az élen

 • Budapest áll 204 251,
 • Győr-Moson-Sopron megye 166 965,
 • és Komárom-Esztergom megye 155 556 forinttal.

Érdekesség, hogy Budapest előnye is egyre nagyobbá válik, hiszen a második negyedévben még "csak" 20,8 százalékkal haladta meg a mögötte álló megye nettóját, addig most ez a differencia már 22,3 százalékra emelkedett.

A rangsor legvégén pedig

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll 110 062,
 • Békés 116 321,
 • és Nógrád 118 012 forintos nettó bérrel.

A rangsor legvégén egyébként hagyományosan olyan megyék vannak, ahol magasabb a közfoglalkoztatás mértéke. Ez pedig vitathatatlanul hatással van a megyei átlagos nettó bérre, hiszen a közmunkások minimálbérnél is alacsonyabb keresete lefelé húzza a statisztikát.

Ami pedig a változásokat illeti, országos átlagban 4 százalékkal növekedett a nettó bér előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb béremelkedés

 • Csongrád megyében volt, 6 százalékkal,
 • mögötte Vas megye 5,8 és
 • Tolna megye 5,7 százalékkal áll.

A legkisebb bérnövekedés

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 1 százalék és
 • Baranya megyében 1,6 százalék.

Mivel a harmadik negyedéves kumulált infláció 0,1 százalékos deflációt jelzett, a fentieknék egy hajszállal nagyobb lett a reálszintű emelkedés mértéke.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.