2017. szeptember 13. 13:58

A költségvetésben jókora a mozgástér, így bőven juthat költekezésre a választások előtt - írja friss elemzésében a Policy Agenda.

Az idei év első nyolc hónapja után a kormány még 48,4 milliárd forintot hagyott az általános tartalékban, és az Országvédelmi Alapból is csak 30 milliárd forintot költött el - írja a Policy Agenda. Azaz, ha a költségvetés bevételi oldala nem „billen fel” és sikerül lehívni az Európai Unió által biztosított forrásokat (azaz nem csak elkölteni, hanem az összegek felhasználásáról is sikerül elszámolni), akkor a kormány a hátralévő négy hónapban 100 milliárd forintot tud politikai célokra elkölteni. Ez a választások előtt nagyon jelentős mozgástér.

2018. év első pár hónapjában fentieken kívül kb. 70 milliárd forintot tud a kabinet elkölteni, kifejezetten a választásokra időzítve. A 2018. évi költségvetés alapján ugyanis van 110 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretéve, amelynek 40%-a az első félévben kormánydöntés alapján felhasználható. Továbbá a kormány az Országvédelmi Alapba 60 milliárd forintot tervezett, amelynek a fele 2018. március 31-e után (kedvező gazdasági adatok esetén) szintén felhasználhatóvá válik.

(MTI/EPA)

Összességében tehát anélkül, hogy a kormánynak módosítani kellene a költségvetésen, jövő év áprilisig 170 milliárd forint áll rendelkezésére. Ezzel pedig „meg is alapozhatja” a választási hangulatot. Összehasonlításképpen az összeg nagyságát jelzi az, hogy a 2016. decemberi 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány kb. 30 milliárd forintba költségvetési kiadást jelentett és erre komoly politikai kampányt tudott építeni a kormány és a kormánypártok. Most pedig ennek többszörösére is lesz lehetőség a kormány által „félretett”, és az országgyűlés által „szabadon” elköthetőnek minősített pénzekből.

mfor.hu