2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Év közbeni adóemelésről rendelkezik a most benyújtott törvénymódosító javaslat.

A reklámadót érintó módosító törvényjavaslatot nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden délután, mely váratlan adóemelésről rendelkezik. Ennek értelmében a 100 millió forintos árbevételi szint feletti rész után:

a jelenlegi 5,3 százalékos adómérték helyett 9 százalékot kell majd befizetni az érintetteknek. DE csak június elsejétől lesz ez érvényes. A javaslat értelmében idén január 1. és május 31. között az 5,3 százalékos kulcs helyett 0 százalék lesz az adó mértéke.

Mindez "annak érdekében, hogy egyetlen adózó esetén se következzék be visszamenőleges hatályú tehernövekedés".

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint ezzel a kisvállalatokat védik. A kormány ugyanis a brüsszeli döntés ellenére sem kér el visszamenőlegesen semmilyen közterhet az eddig reklámadó-mentességben részesült kisvállalkozóktól. Emlékeztetnek: "az Európai Bizottság 2016. november 4-ei határozata szerint a reklámadó több ponton sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A kormány a brüsszeli döntést megtámadta, jogorvoslatot kért az Európai Bíróságtól". A brüsszeli testület kifogásolta a sávosan progresszív adóztatást és ennek keretén belül azt is, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri a 100 millió forintot,  nem kell reklámadót fizetni.

"A Bizottság rosszallása ellenére a törvényjavaslat legfőbb célja az, hogy az alacsony (100 millió forintnál kevesebb) reklámadóalappal rendelkező vállalkozásoknak a jövőben se kelljen reklámadót fizetniük. Ezért amennyiben a parlament megszavazza, a 100 millió forintos reklámadóalap mentes lenne az adó alól. E mentesség az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban de minimis támogatásként vehető igénybe."

A törvényjavaslat az átmeneti 0 százalékos kulcs, majd júniustól az adóemelés mellett arról is rendelkezik, hogy a jövőben adómentessé tennék a saját cléú reklám közzétételét. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!