Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye után már a hitelminősítők számára is kényelmetlen lett volna nem elismerni a magyar gazdaság, a magyar emberek munkájának eredményeit - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban, amely a gazdasági napilap hétfői számában jelent meg.

Varga Mihály a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő múlt heti döntésével, Magyarország adósbesorolásának felminősítésével kapcsolatban kiemelte: a befektetési kategóriába kerülés már évek óta időszerű volt.

"Láthattuk ezt abból is, hogy a piac évekkel ezelőtt beárazta a magyar gazdaságot, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok már a felminősítések előtt is a befektetésre ajánlott országok mutatóival azonos szinten voltak" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Emellett szinte valamennyi makrogazdasági mutatónk javult az elmúlt években: ha csak a legfrissebb adatokat nézzük, 2,6 százalékos gazdasági növekedés volt a második negyedévben, tizenöt éve nem volt ilyen alacsony az államháztartás hiánya, 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, de a folyamatosan csökkenő államadósság és a tartósan pozitív fizetési mérleg is mind-mind a felminősítés irányába mutatott - elemezte.

Varga Mihály kiemelte: a kormány költségvetési szemlélete a felminősítések után is változatlan marad, következetes és fegyelmezett gazdálkodás jellemzi majd a jövőben is. Ha van költségvetési mozgástér, a várakozásokat meghaladó költségvetési bevételeknek köszönhetően jelenleg ilyen a helyzet, akkor mérlegelnie kell a kormánynak, hogy a többletbevételeket mire fordítja, ezek között fontos helyen vannak a gazdaságélénkítő, növekedést erősítő intézkedések - fűzte hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: most a tartós és stabil gazdasági növekedés fenntarthatósága a cél, az, hogy a következő években tartósan 3 százalék fölött bővüljön a gazdaság. Ennek egyik kulcsa a munkaerőpiaci kihívások kezelése, így például a szakképzett munkaerő egyre több ágazatban megjelenő hiányának mérséklése.

Varga Mihály rámutatott: gyorsítani akarják a munkavállalók elhelyezkedését a foglalkoztatási gondokkal küzdő vállalatoknál. A gazdasági partnerekkel egyetértettek abban, hogy a közterhek mérséklésének következő lépcsője a járulékok csökkentése lehet - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.