Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A napokban minden nyugdíjpénztári tag megkapja előző évi számlakivonatát, a magán- és az önkéntes kasszáknak ugyanis évente egyszer, június 30-ig tájékoztatniuk kell tagjaikat az előző évi befizetésekről és addigi megtakarításuk előző év végi piaci értékéről.

A nyugdíjpénztárak által kiküldött számlaértesítők tartalmazzák a tavalyi év pénzmozgásait, kifizetéseit, s az is megállapítható belőlük, hogy az év közben másik pénztárba átlépett tag mekkora összeget vitt át magával. Az egyéni számla tájékoztat a tag választott portfoliójának és a pénztárnak a teljesítményéről is.

Tavaly a kedvezőtlen pénz- és tőkepiaci folyamatok miatt siralmas évet zártak a nyugdíjpénztárak. A magánnyugdíjpénztárak vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama a múlt évben mínusz 20 százalék, ezen belül a választható portfoliót nem működtető pénztáraké mínusz 15,7 százalék, azoké pedig, amelyek bevezették a választható portfoliót, mínusz 22,9 százalék volt. Az önkéntes nyugdíjkasszák tavalyi átlaghozama mínusz 10,7 százalék.

A magánkasszák esetében a múlt évi, mintegy 420 milliárd forintos befektetési veszteség lenullázta az előző években elért befektetési nyereséget, tízéves reálhozamuk így mínusz 0,73 százalék. Az önkéntes nyugdíjkasszák reálhozama 1999-2008. között plusz 0,43 százalék volt.

A pénztárak a hozamadatok publikálása óta nem győzik figyelmeztetni a pénztártagokat arra, hogy óvakodjanak a meggondolatlan lépésektől. A magánnyugdíjpénztári tagok a nyugdíjkorhatár elérésével férhetnek hozzá az évek során felhalmozott megtakarításokhoz, míg az önkéntes pénztári tagok már 10 éves várakozási idő után felvehetik a számlájukon szereplő összeget (ez esetben az összeg a hozam kivételével adóköteles).

A nyugdíjkorhatár elérésekor azonban nem kötelező felvenni a megtakarítást sem a magán-, sem az önkéntes pénztárból, így akinek az élethelyzete megengedi, jobb, ha kivárja, amíg az árfolyamok növekedése megindul. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a válság enyhülésével az árfolyamok emelkednek, és a nyugdíjpénztárak megfelelő összegű nyugdíjkiegészítést fognak nyújtani tagjaik számára. A 2009. évi első öthavi adatok alapján a pénztárszövetség szerint pozitívabb eredmények jósolhatóak az idei évre.

Lesznek, akik a nyugdíjpénztári értesítők mellett az APEH-től is levelet kapnak a napokban. Akiknek ugyanis az adóhatóságnál nyilvántartott tartozásuk van, vagy az adóbevallásuk alapján az államnak járó adót nem fizették meg határidőben, az APEH a rendelkező nyilatkozatukban megjelölt összeget nem utalja át az önkéntes pénztárhoz, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlára, amiről most tájékoztatja az érintett adózókat.

Fontos tudni: ahhoz, hogy az APEH átutalja a rendelkező nyilatkozatban megjelölt összeget, nem elég rendezni az adótartozást, hanem az átutalást külön kérelmezni kell az adózó ügyeiben illetékes igazgatóságnál.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.