3p

Elemzők szerint a májusi ipari termelés alakulása vegyes képet mutat, éves szinten az idén a legmagasabb növekedést érte el, ugyanakkor havi összehasonlításban még mindig csökkenést jelez.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: a májusi 9,2 százalékos évi növekedés kedvező, ugyanakkor árnyaltabb a kép, ha figyelembe vesszük, hogy az idén májusban két nappal több volt az előző évinél. A 9,2 százalékos nyers májusi ipari termelési adat az idei év legjobb, az 5 százalékpontos különbség a kiigazított és a nyers adat között pedig arra utal, hogy magas lehet az ipari kapacitáskihasználtság.

Az ING Bank vezető elemzője szerint a 9,2 százalékos növekedésben vélhetően jelentős szerepe lehet az autóiparnak, ugyanakkor a májusban mért havi 0,7 százalékos csökkenés vélhetően kapcsolatba hozható a német gyenge májusi ipari adat begyűrűző hatásával, és az is elképzelhető, a járműgyártásban a modell-váltások nem zajlottak le teljes egészében.

Megjöttek az első felújított metrókocsik

A magyar ipar képes lehet az idén 4-5 százalékos évi növekedésre, ami lassabb lesz a tavalyi évinél, amikor is jelentős többletkapacitás lépett be a rendszerbe, és ez egyszeri alkalommal növelte a termelést. A kedvező ipari termelési kilátást támaszja alá a rendelésállomány alakulása, amely áprilisban 8 százalékkal magasabb volt az előző évinél - mondta Virovácz Péter.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárjában arra hívja fel a figyelmet, a következő hónapokban jelentősen gyorsulhat az ipari termelés, mivel a Magyarországon gyártott autómodellek frissítése befejeződött, ezzel a hazai autógyárakban a termelés újra élénkülhet.

A Takarékbank elemzője szerint a kilátások, az ipari bizalom és a rendelésállományok továbbra is kedvezőek, ezért a következő hónapokban további élénkülésre számítanak, amit a beszerzésimenedzser-index alakulása is alátámaszt.

Az ipari termelést az élénkülő belső kereslet mellett az európai autóeladások további növekedése, valamint egyes ágazatokban a kapacitások felfutása is húzhatja, azonban idén némileg 5 százalék alá lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalékos növekedés után - írja elemzésében Suppan Gyergely

A Takarékbank elemzője úgy látja, hogy az ipari termelés áprilisi meredek gyorsulása alátámasztja a GDP érdemi gyorsulását a második negyedévtől, így a GDP növekedése idén 2 százalék felett maradhat.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemző szerint az év elején látott gyengélkedéshez képest egyértelműen a stabilizálódás jeleit mutatja a magyar ipar a második negyedévben, az év egészében a termelés növekedési üteme 3-4 százalék között alakulhat.

A júniusi beszerzésimenedzser-index alapján a következő hónapokban valamelyest lassulhat az ipar növekedési üteme, azonban nem számítanak tartósan jelentős lassulásra, kockázatot jelent, hogy a német ipari termelés márciustól kezdődően lassult, májusban pedig éves szinten visszaesett, és ha nem tud erősödni a német ipar, az a magyar ipar bővülését is visszafoghatja az Erste Bank vezető elemzője szerint.

Nikoletti Antal, az NGM nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a májusi ipari termelési adatokat kommentálva elmondta, hogy a növekedés megfelelt a várakozásoknak. A helyettes államtitkár szerint alapvetően két ágazat húzza a növekedést, az autóipari kibocsátás és az elektronika.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!