2007. augusztus 16. 12:51

Új áfa-törvény kerül az Országgyűlés elé, azonban nem várható áfa-csökkentés, mint ahogy más adónemeké sem - mondta el Veres János pénzügyminiszter.

"Új áfa-törvényt fogunk beterjeszteni az Országgyűléshez, ez a mostani szándékok szerint mértékváltoztatásokat nem fog tartalmazni. Alapvetően eljárási és elszámolási egységesítés fog a törvény szövegében megjelenni annak érdekében, hogy minél kevésbé tudjanak visszaélni az áfa-szabályokkal azok, akik ezzel az eddigiekben visszaéltek" - közölte Veres János.

A pénzügyminiszter leszögezte: nem kívánnak módosítani az infláció tervezett mértékén, megítélése szerint reális, hogy a következő év végén a 3 százalékos inflációs célt Magyarország eléri. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági árak "szolid mértékű" emelkedése ugyanakkor fékezni fogja az inflációcsökkenés mértékét.

Veres János megerősítette: "szemben bizonyos lapértesülésekkel, Magyarországon jelenleg és a közeljövőben adócsökkentésre lehetőséget nem látunk. Fontos az, hogy konzekvensen a következő hónapokban és években is szélesítsük az adófizetők körét, és ez teremti majd meg a bejövő többletbevételek eredményeképpen az adómértékek csökkentésének a lehetőségét.

MTI/Menedzsment Fórum