4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Veres János szerint az államháztartás 2007-es hiánya a vártnál is kedvezőbb, nem éri el a GDP 6 százalékát, a 2008-as költségvetés kiegyensúlyozott, nem tartalmaz jelentősebb feszültségeket, reális a 2,8 százalékos növekedési előrejelzés, a társadalom várhatóan az év közepétől érezheti a pozitív változásokat.

A pénzügyminiszter az MTI-nek adott interjúban úgy vélte, hogy a kormánypárti képviselőknek legkorábban az év közepén hozhatnak egy kis örömöt a közvélemény kutatások, ekkorra ugyanis beérnek az elmúlt egy évben hozott intézkedések eredményei és a lakosság is érezheti a pozitív változásokat.

A pénzügyminiszter fél év múlva azt várja, hogy alapvetően megváltozik az országról alkotott kép, tovább erősödik a bizalom, érezhető lesz, hogy a reálbérek a 2007-es csökkenés után már kis mértékben ismét emelkednek, és a társadalom számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány világos kormányzati programot valósít meg, az ezt kritizálóknak pedig nincs alternatív programja.

Kedvezően alakultak az adóbevételek

A költségvetést illetően Veres János szerint a kedvezőbb 2007-es deficit oka, hogy a társaságok a vártnál nagyobb összegű adót fizettek be feltöltésként decemberben, jobban alakultak a személyi jövedelemadó, és járulék bevételek is.

A jövő évi költségvetésben az állam önmagára költött kiadásainak növekedését cáfolta a pénzügyminiszter, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre GDP arányosan, összehasonlítható szerkezetben az igazgatási jellegű kiadások csökkennek. Kisebb létszámmal és kisebb dologi költséggel működik az állam - tette hozzá és emlékeztetett arra, hogy a kiadásoknál és a bevételeknél is vannak nem összehasonlítható adatok.

Reális a 2,8 százalékos növekedés

A jövő évi büdzsé számításainál alapul vett 2,8 százalékos növekedési ütemet a pénzügyminiszter reálisnak tartja, nem lát olyan folyamatot, ami megvalósulását veszélyeztetné. Sőt az idei alacsony bázis is biztonságosabbá teszi a 2,8 százalék elérését - tette hozzá. Véleménye szerint a 2008-as büdzsé jelentősebb feszültségeket nem tartalmaz, a költségvetéssel szemben - a parlamenti vita időszakában - érdemi alternatíva nem jelent meg, tárgyalása során pedig minden neuralgikus pontra sikerült megoldást találni.

Nehéz lesz az önkormányzatoknak

Elismerte ugyan, hogy az önkormányzatoknak nem lesz könnyű, de mint mondta ez nem új keletű probléma. Ez az önkormányzati rendszer örökösen pénzügyi nehézségekkel és feszültségekkel van tele Magyarországon, mert 90-ben jó szándékkal ugyan, de az ország teherbíró képességét jelentősen meghaladó nagyságú, és forrásigényű rendszer jött létre - mondta. Ugyanakkor sem a nyugdíjrendszerben sem más nagy rendszernél nem lát olyan feszültséget a pénzügyminiszter, ami érdemben kétségessé tenné a költségvetés végrehajtását.

Az elmúlt egy évet értékelve a pénzügyminiszter méltatta, hogy olyan döntések születtek, amelyek nemcsak rövid, hanem középtávon is az országot szolgálják. Ide sorolta a közpénzügyi törvény tervezetének elkészítését, amelynek mint mondta láthatóan pozitív a szakmai fogadtatása és reményei szerint további egyeztetéseket követően jövő év tavaszán sikerülhet megszerezni a többséget a kétharmados törvénymódosításokhoz is.

Konszenzust remél a miniszter

A javaslat kidolgozottsága szerinte meghaladja az ÁSZ elnöke által említett 60-70 százalékot - bár ezt sem tartja rossz aránynak - és úgy vélte a még nyitott kérdésekben is konszenzusra lehet jutni. Nem zárta ki például azt sem, hogy a költségvetési hivatal elnökének személyére ne politikusok - mint az ÁSZ elnökének esetében -, hanem független szakértők tegyenek javaslatot, ami egyébként a PM eredeti elképzelése is volt.

Ugyanakkor célszerűnek nevezte a két szabályozást összhangban változtatni, mivel, mint mondta a költségvetési hivatal a számvevőszékhez hasonló jogállású szervezet lesz.

A hivatal a pénzügyminiszter szerint már 2008-ban megkezdheti működését, igaz, hogy csak fokozatosan, és a 2009-es költségvetéshez beterjesztett módosítók "beárazását" még nem tudja elvégezni megfelelő apparátus hiányában, de a két évre előretekintő számok értékelését igen. A közpénzügyi szabályozás is csak egyes elemiben valósulhat meg 2008-ra, teljes egészében a 2010-re készülő költségvetés készítésénél tud érvényesülni, tehát a szabályok és a hivatal nem csak a következő, de már a jelenlegi kormányt is kontrollálhatja majd - mondta a pénzügyminiszter.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!