2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piaci várakozásokat alulmúló tavalyi GDP adat ellenére a pénzügyminiszter nem lát indokot az idei növekedési prognózis módosítására, Veres János továbbra is elérhetőnek látja a 2,8 százalékos gazdasági bővülést 2008-ban.

A pénzügyminiszter azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján közzétette: a GDP tavaly 1,3 százalékkal, az utolsó negyedévben 0,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Veres János kifejtette: az állami szektor kibocsátásának alacsony mértéke, illetve a kormányzat fogyasztási és beruházási célú keresletének jelentős visszafogása tükröződik a tavalyi alacsony növekedési adatban, az "üzleti szféra növekedése  rendben van".

Mivel az idén már nem lesz szükség az állami kereslet ilyen mértékű visszafogására, az üzleti szféra növekedési eredményei erőteljesebben hatnak majd a GDP-adatra. Ennek köszönhetően a GDP az idén a költségvetési törvényben meghatározott mértékben, 2,8 százalékkal bővülhet - mondta.

A Pénzügyminisztériumban folyamatosan figyelemmel kísérik a makrogazdasági adatokat, és ha szükséges, változtatnak a prognózison, eddig azonban olyan adat nem vált ismertté, amely indokolttá tenné a 2008-as előrejelzések korrekcióját - fejtette ki Veres János.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy rendszeresen konzultálnak a jegybank elnökével, - ahogy a héten is már két alkalommal - de, mint mondta ezek normál konzultációk és nem különleges alkalmak.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a legfrissebb adatokkal kapcsolatban a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt emelte ki: a magánszektor jól teljesít, a növekedést az állami szektor húzza vissza, mivel itt a kiadásokat drasztikusan visszafogta a kormány.

Az inflációs adatokról megjegyezte: a változást erősen befolyásolta a kőolajárak többszöri emelkedése és a magas élelmiszerárak.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!