3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Veres János szerint az év eleje óta kedvezően alakulnak a makrogazdasági folyamatok, úgy látszik, hogy Magyarország az egyensúlyi számokat illetően teljesíti a konvergenciaprogramban kitűzött célokat, a tárca dolgozik a program végrehajtásáról szóló féléves jelentés összeállításán, amelyet áprilisban juttat el Brüsszelbe.

A pénzügyminiszter az MTI-nek csütörtökön a kedvező adatok között sorolta fel az ipari termelés bővülését, ami, mint mondta 2007 után 2008 első hónapjaiban is gyors. Hozzátette, hogy tavaly az év vége felé az ipari termelés csökkenő ütemben bővült és az adatok alapján úgy tűnik, hogy ez a trend megfordult az idén.

Februárban az ipari termelés munkanaptényezővel korrigálva 9,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, korrekciók nélkül a növekedés 13,2 százalékos volt, a termelés volumene az első két hónapban 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az export is erőteljesen bővült januárban és februárban, a volumennövekedés az első két hónapban 19 százalék volt, miközben az import 14,5 százalékkal nőtt.

Kedvezően alakult az első két hónapban a külkereskedelmi áruforgalom mérlege is, az első két havi többlet megközelíti a 70 millió eurót - mondta Veres János és ugyancsak a pozitív adatok közé sorolta az államháztartás első negyedéves GDP arányos hiányát, ami a prognosztizált 2,1 százalékkal szemben 1,9 százalék lett, nagyjából 60 milliárd forinttal jobb a vártnál. A pénzforgalmi adatok alapján a prognózisban szereplő 569,1 milliárd forinttal szemben az államháztartás hiánya 508,1 milliárd forint volt.

A folyó fizetési mérleg hiánya GDP arányosan a 2006. évi 6,1 százalékról 2007-re 5,0 százalékra, a külső finanszírozási igény pedig a GDP 5,3 százalékáról 4,0 százalékára csökkent - mondta Veres János. Emlékeztetett rá, hogy a tavalyi államháztartási mérleg eredményszemléletű értékelése alapján a 2007. évi deficit az 5,7 százalékhoz képest 5,5 százalék lett, míg az eredeti hiánycél 6,8 százalék volt.

Veres János szólt az árfolyamsáv eltörléséről is, amit követően, mint mondta a forint inkább erősödik. Kedvező az is - fűzte hozzá -, hogy a március végéig masszívan emelkedő állampapírpiaci hozamok az elmúlt két hétben szolid mértékben csökkentek, ami reményei szerint folytatódni fog. Igaz, hogy csütörtökön az ötéves államkötvény hozama újabb rekordot ért el: 8,94 százalék lett, ám a pénzügyminiszter pozitívumként értékelte a likviditás növekedését, az aukción ugyanis több mint három és félszeres volt a túljegyzés.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!