2007. szeptember 22. 12:14

Jelenlegi formájában sem a nyugdíjrendszer, sem az önkormányzati szféra nem fenntartható - mondta Veres János pénzügyminiszter szombaton a debreceni közgazdász-vándorgyűlésen.

Veres János pénzügyminiszter előadásában arról szólt, hogy a reformok során úgy kellett hozzányúlni az államháztartáshoz, mint még soha. Szavai szerint a nyugdíjrendszer, az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás nem fenntartható, ha nem avatkoznak be. Szerinte az önkormányzati szféra sem finanszírozható jelenlegi formájában, de ebben nem sikerült ötpárti konszenzust teremteni. 

Veres János szerint a GDP növekedésének forrása elsődlegesen az lesz, ha a költségvetés nem szívja el a pénzt a vállalkozásoktól. Az adók terén egyszerűsítést, a versenyképesség javítását és a gazdaság fehérítését ígérte jövőre a pénzügyi tárca vezetője.

A vándorgyűlés záró, plenáris ülésén Kovács Árpád az ÁSZ elnöke  kifejtette: az Állami Számvevőszák (ÁSZ), a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) példamutató, korrekt kapcsolatrendszerben dolgozik együtt. Hozzátette, Magyarország számára alapvető kérdés az államháztartás hosszú távú egyensúlyának a megteremtése. Az ÁSZ elnöke szerint a költségvetés kérdésében sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia a Pénzügyminisztériumnak, mint jelenleg.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.