3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Veres János szerint egyelőre úgy tűnik, 2009-ben nem változik az adótömeg, hanem az arányokat változtatják meg. A pénzügyminiszter szerint szeretnék az élőmunkát terhelő elvonásokat valamilyen módon szűkíteni a foglalkoztatás ösztönzése érdekében.

Veres János pénzügyminiszter egy múlt heti konferencián azt mondta, nem biztos, hogy adóreformnak kellene nevezni a 2009-től tervezett változtatásokat, nem gondolkodnak a 20 évvel ezelőtti adóreformhoz hasonló mértékű és mélységű változtatásokon. Úgy vélekedett, hogy a kialakult adóstruktúra az adónemeket illetően az EU gyakorlatának megfelelő, ezért nem valószínű, hogy újabb adókat kellene bevezetni vagy a meglévők közül érdemben el lehetne hagyni bármelyiket.

Csak az arányok változnak

Az adópolitika keretét a konvergenciaprogram határozza meg, amely a pénzügyminiszter szerint nem kőbevésett, de fő tendenciájában mindenképpen teljesíteni kell. A program december 1-jével, az Európai Bizottsághoz benyújtandó módosítása több ponton számbeli eltéréseket tartalmaz majd, a GDP arányos adósság mértéke például messze nem lesz olyan nagy, mint amekkorát tavaly ilyenkor feltételeztek.

Egyelőre úgy tűnik, 2009-ben nem változik az adótömeg, hanem az arányokat változtatják meg. Ennek egyik eleme az élőmunka terheinek csökkentése lehetne, amit a gazdasági szereplők már régóta szorgalmaznak. Ha egy mód van rá, szeretnék az élőmunkát terhelő elvonásokat valamilyen módon szűkíteni a foglalkoztatás ösztönzése érdekében.

Egyre problémásabb a nyugdíjrendszer finanszírozása

Veres a változtatásokkal kapcsolatban két korlátra hívta fel a figyelmet. A nyugdíjrendszer finanszírozhatósága érdekében, illetve a nyugdíjalapnak a költségvetési forrásokból történő minden évi kiegészítése nemigen teszi lehetővé, hogy a nyugdíjalapba az élőmunka után történő befizetéseket csökkenteni lehessen. Emellett az egészségügyi szolgáltatásokért történő befizetések érdemi módosítása is elég problémásnak látszik akkor, amikor egy új típusú egészségügyi rendszer, egészségügyi finanszírozási modell kialakítása zajlik - mondta Veres.

"Semmiképpen nem kívánunk olyan döntéseket hozni, amelyek bizonytalanná tennék a rendszer finanszírozhatóságát az egészségügyi befektetők szempontjából" - jelentette ki, s ebből azt a következtetést vonta le, hogy a két korlát mellett más megoldást kell találni.

A jövőbeni adóstruktúráról általánosságban szólva a pénzügyminiszter megemlítette, hogy a fogyasztás utáni adók arányváltozása örökösen napirenden van, az ökoadó rendkívül fontos területe az adóztatásnak, láthatóan az EU-ban is az egyik fő irány, a vagyoni típusú közterhek Magyarországon meglehetősen alacsonyak az európai országokkal összehasonlítva. A kisadókhoz a miniszter szerint célszerű és szükséges is hozzányúlni.

A minisztérium az idén a gazdaság kifehérítéséből 50 milliárd forint többlet adó- és járulékbevételre számít. Veres János szerint jövőre, az egészségügyi rendszerben "kigyulladt piros lámpák" okán még nagyobb lesz a tisztulásból származó bevételi többlet.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!