<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Visszalép Vahl Tamás gazdasági miniszteri jelölésétől - jelentette be Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön a bizottsági ülés elején. A jelölt azért visszakozott, mert a válságkezelő kormánynak túl nagy terhet jelentett volna a legkisebb ügy is.

A Német-Magyar Kereskedelmi Kamara jelenlegi elnöke Bajnai Gordon utóda lett volna a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élén. Legfőbb dolga a gazdasági versenyképesség erősítése lett volna, hogy új befektetők Magyarországra csábításával munkahelyeket teremtsen.

Az uniós források tekintetében azt várta volna tőle Bajnai, hogy ezekkel a pénzekkel a lehető legtöbb munkahelyet lehessen megvédeni a válság hatásaival szemben.

Vahl az MTI-nek elmondta, hogy Bajnai Gordon kérésére azért mondott igent, mert személyes meggyőződése volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tudott volna járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez. "Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy egy politikai ambíciók nélküli, csupán egyéves feladatra jelentkező válságkezelő kormány esetében túl nagy terhet jelent még a legkisebb gazdasági ügy is, "amelyből nagy politikai ügy kavarható".

"Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet - jelentette ki Vahl Tamás." 

Vahl Tamásnak az alkalmasságát már a napokban megkérdőjelezte a Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet a Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levélben. A szervezet emlékeztet arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három esetben is megbüntette versenykorlátozó magatartás (kartellezés) miatt az SAP Hungary Kft.-t, amelynek a kérdéses időszakban Vahl volt az ügyvezető igazgatója.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.