<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Lassan, de folyamatosan emelkedik a forintalapú lakáshitelek iránti kereslet a hazai hitelintézeteknél, és az új folyósításokon belüli arányuk eléri a 20-40 százalékot - derül ki a Világgazdaság által megkérdezett piaci szereplők nyilatkozataiból.

A gazdasági napilap szerdai száma ismerteti, hogy az emelkedő tendencia több okkal is magyarázható. Egyrészt minden nagyobb piaci szereplő megjelent a devizaalapú hitelekkel is versenyképes árazású konstrukciókkal, másrészt a forintkamatok utóbbi hónapokban megfigyelhető mérséklődése is a hazai devizában denominált kölcsönökre tereli a potenciális adósok figyelmét.

A hitelintézetek tapasztalatait alátámasztják a jegybank év végi állapotokat tükröző statisztikái is: a decemberben folyósított, összesen 19 milliárdnyi lakáshitel 27,1 százalékát nyújtották forintban, ez jelentős előrelépést mutat az egy-két évvel korábbi állapotokhoz képest. Emellett a forintlakáshitelek ára is kedvezően alakult: a jegybank által kalkulált átlagos kamat decemberre 9,70 százalékra süllyedt az év eleji 12 százalék körüli értékről - írja a Világgazdaság.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.