2008. április 9. 13:34

A gazdaság hitelfelvételi kedve a tavalyi második félévben ismét elérte a megszorítások előtti szintet, ez jórészt a fogyasztási hitelek népszerűségének köszönhető - áll a Gfk felmérésében.

Az áruhitelek helyett egyre nagyobb részben vesznek fel az emberek szabadfelhasználású kölcsönöket, melyek jellemzően devizaalapú jelzáloghitelek.

A Gfk a 15-69 éves korú lakosságot vizsgálta, megállapította, hogy 2007-ben nem változtak jelentősen a hitelfelvételi szokások, tavaly nagyjából egy százalékkal emelkedett azok aránya, akik rendelkeztek valamilyen hitellel.

2006-ban a gazdasági megszorítások hatására esett vissza a fogyasztási kedv, ami jelentősen kihatott a hitelfelvételre is. A visszaesés 2007 második félévéig tartott, akkor ismét felpörgött a hitelfelvétel. A karácsonyi szezon aztán nem látott magasságba repítette a hitelfelvételi kedvet.

Folyószámal-hitelkerettel minden tizedik banki ügyfél rendelkezik a kutatás szerint, ezt általában likviditási problémák áthidalására használják. Kismértékben változott a lakás- és gépjárműhitelekkel rendelkezők köre, az áruhitelek helyett viszont egyre többen vesznek fel szabadfelhasználású kölcsönt.

Földrajzi eloszlást vizsgálva megállapítható, hogy a hitelkátyák Budapesten a legnépszerűbbek, míg a lakáshiteleket jellemzően a vidéki emberek veszik igénybe.

Menedzser Fórum