2008. április 9. 13:34

A gazdaság hitelfelvételi kedve a tavalyi második félévben ismét elérte a megszorítások előtti szintet, ez jórészt a fogyasztási hitelek népszerűségének köszönhető - áll a Gfk felmérésében.

Az áruhitelek helyett egyre nagyobb részben vesznek fel az emberek szabadfelhasználású kölcsönöket, melyek jellemzően devizaalapú jelzáloghitelek.

A Gfk a 15-69 éves korú lakosságot vizsgálta, megállapította, hogy 2007-ben nem változtak jelentősen a hitelfelvételi szokások, tavaly nagyjából egy százalékkal emelkedett azok aránya, akik rendelkeztek valamilyen hitellel.

2006-ban a gazdasági megszorítások hatására esett vissza a fogyasztási kedv, ami jelentősen kihatott a hitelfelvételre is. A visszaesés 2007 második félévéig tartott, akkor ismét felpörgött a hitelfelvétel. A karácsonyi szezon aztán nem látott magasságba repítette a hitelfelvételi kedvet.

Folyószámal-hitelkerettel minden tizedik banki ügyfél rendelkezik a kutatás szerint, ezt általában likviditási problémák áthidalására használják. Kismértékben változott a lakás- és gépjárműhitelekkel rendelkezők köre, az áruhitelek helyett viszont egyre többen vesznek fel szabadfelhasználású kölcsönt.

Földrajzi eloszlást vizsgálva megállapítható, hogy a hitelkátyák Budapesten a legnépszerűbbek, míg a lakáshiteleket jellemzően a vidéki emberek veszik igénybe.

Menedzser Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.