Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A német pénzügyminisztérium vizsgálatot indított a panamai központú Mossack Fonseca ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botrányba belekeveredett állami társaság, a szövetségi nyomda (Bundesdruckerei) ügyében - jelentette be hétfőn Berlinben a minisztérium szóvivője.

Martin Jäger elmondta, hogy már a hétvégén elkezdődött a tárca belső vizsgálata a szövetségi nyomda esetleges offshore-ügyeiről, amely már korábban is belső és külső - a berlini ügyészség által végzett - vizsgálatok tárgya volt. Az eljárás nem állapított meg törvénysértést. Most azért kezdenek ismét vizsgálatot, mert a Panama-iratok néven is ismert botrány révén "új információk" jutottak napvilágra - mondta a szóvivő.

A szövetségi nyomda közölte: meglehet, hogy a társaság egy volt alkalmazott jogsértő tevékenységének áldozatául esett. A vállalat minden segítséget megad az illetékes ügyészség újabb vizsgálatához, és minden lehetséges magánjogi és büntetőjogi lépést megtesz, amennyiben a gyanú beigazolódik.

Ez még az Apple számára is kemény dió

A volt munkatárs jelenleg egy olyan cégnél dolgozik, amelyben a szövetségi nyomda résztulajdonos. A társaság felkérte az érintett céget, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a munkavállalót.

A Der Spiegel című hírmagazin a hét végén azt írta, hogy a szövetségi nyomda egy offshore-cég révén feltűnik a Panama-iratokban. A nyomda a Mossack Fonseca közreműködésével alapított társaságon keresztül végezhetett üzleti tevékenységet Venezuelában.

A társaság közölte, hogy nagyjából tíz éve vesz részt a venezuelai elektronikus útlevélrendszer fejlesztésében. Ezt a tevékenységet 2010-ben a berlini ügyészség, 2015-ben pedig a tartományi főügyészség is vizsgálta, és az eljárást mindkét esetben megszüntették bűncselekményre utaló gyanú hiánya miatt. A szövetségi nyomda egyben felkérte az ügyről információkkal rendelkező médiumokat, hogy azokat osszák meg a társasággal.

A Der Spiegel szerint egy informátor 2012-ben és 2013-ban figyelmeztette Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert és a tárcát a vállalat felügyelőbizottságában képviselő államtitkárt a szövetségi nyomda venezuelai tevékenysége körüli, állítólagosan kétes ügyletekre, de nem foglalkoztak vele.

Martin Jäger ezzel kapcsolatban a kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte: "állandóan jelentkeznek nálunk emberek, akik kétes ügyekről szóló információkkal rendelkeznek, vagy azt gondolják, hogy rendelkeznek ilyen információkkal, mi pedig mindig utánanézünk ezeknek az információknak. Így tettünk a szóban forgó esetben is".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.