TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. április 11. 14:10

A német pénzügyminisztérium vizsgálatot indított a panamai központú Mossack Fonseca ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botrányba belekeveredett állami társaság, a szövetségi nyomda (Bundesdruckerei) ügyében - jelentette be hétfőn Berlinben a minisztérium szóvivője.

Martin Jäger elmondta, hogy már a hétvégén elkezdődött a tárca belső vizsgálata a szövetségi nyomda esetleges offshore-ügyeiről, amely már korábban is belső és külső - a berlini ügyészség által végzett - vizsgálatok tárgya volt. Az eljárás nem állapított meg törvénysértést. Most azért kezdenek ismét vizsgálatot, mert a Panama-iratok néven is ismert botrány révén "új információk" jutottak napvilágra - mondta a szóvivő.

A szövetségi nyomda közölte: meglehet, hogy a társaság egy volt alkalmazott jogsértő tevékenységének áldozatául esett. A vállalat minden segítséget megad az illetékes ügyészség újabb vizsgálatához, és minden lehetséges magánjogi és büntetőjogi lépést megtesz, amennyiben a gyanú beigazolódik.

Ez még az Apple számára is kemény dió

A volt munkatárs jelenleg egy olyan cégnél dolgozik, amelyben a szövetségi nyomda résztulajdonos. A társaság felkérte az érintett céget, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a munkavállalót.

A Der Spiegel című hírmagazin a hét végén azt írta, hogy a szövetségi nyomda egy offshore-cég révén feltűnik a Panama-iratokban. A nyomda a Mossack Fonseca közreműködésével alapított társaságon keresztül végezhetett üzleti tevékenységet Venezuelában.

A társaság közölte, hogy nagyjából tíz éve vesz részt a venezuelai elektronikus útlevélrendszer fejlesztésében. Ezt a tevékenységet 2010-ben a berlini ügyészség, 2015-ben pedig a tartományi főügyészség is vizsgálta, és az eljárást mindkét esetben megszüntették bűncselekményre utaló gyanú hiánya miatt. A szövetségi nyomda egyben felkérte az ügyről információkkal rendelkező médiumokat, hogy azokat osszák meg a társasággal.

A Der Spiegel szerint egy informátor 2012-ben és 2013-ban figyelmeztette Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert és a tárcát a vállalat felügyelőbizottságában képviselő államtitkárt a szövetségi nyomda venezuelai tevékenysége körüli, állítólagosan kétes ügyletekre, de nem foglalkoztak vele.

Martin Jäger ezzel kapcsolatban a kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte: "állandóan jelentkeznek nálunk emberek, akik kétes ügyekről szóló információkkal rendelkeznek, vagy azt gondolják, hogy rendelkeznek ilyen információkkal, mi pedig mindig utánanézünk ezeknek az információknak. Így tettünk a szóban forgó esetben is".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.