2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Német lapértesülés szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn arról kezdenek egyeztetni, hogy Görögországhoz hasonlóan jóváhagyjanak-e Portugália számára is egy adósságenyhítési programot.

A Wirtschaftswoche online kiadása szombaton az információs forrás megjelölése nélkül arról számolt be, hogy a megbeszéléseket a portugál pénzügyminiszter kezdeményezésére tartják. Vitor Gaspar azzal érvelt, hogy az euróövezeti országokat egyenlő bánásmód illeti meg, azaz a válságkezelő támogatásokat azonos feltételekkel kell nyújtani. Ez szerinte azt jelenti, hogy a kamatokra és a visszafizetési határidőkre vonatkozó könnyítések az eddig Görögországon kívül nemzetközi támogatást kérő Portugáliát és Írországot is megilletik.

Korábban már az ír pénzügyminiszter is jelezte, hogy tervezik a görögországiéhoz hasonló könnyítések kérését.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői november végén állapodtak meg a Görögországnak szánt adósságkönnyítési programban. Ennek része egyebek mellett, hogy Görögországnak az eredetileg elhatározott 120 százalék helyett elég lesz a bruttó hazai össztermék (GDP) 124 százalékára csökkentenie államadósságát 2020-ra. Csökken a hitelek kamata, az Európai Központi Bank görög kötvényekből származó bevételének egy részét visszaforgatják Athén számára. Közbenjárnak annak érdekében is, hogy Görögország nagyon kedvezményesen vásárolhassa vissza saját kötvényeit a magánhitelezőktől is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!