<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A jövedéki szabályozás változásaira reagáltak a kereskedők.

Megdöbbentő visszaesésről árulkodik a dohánypiacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutolsó, márciusi jövedéki statisztikája. Idén januárban mindösszesen 76,09 millió szál cigaretta került a szabadkereskedelmi forgalomba, miközben a magyar piacon az elmúlt években legalább 450 millió szál cigaretta jut el a boltokba az év első hónapjában. Volt olyan év, amikor a 700 milliót is meghaladta az első havi kontingens.

A közegészségügyi cél teljesült, kevesebb cigi fogy 

Ellátási zavarra kell felkészülniük a dohányosoknak? Ilyen nagyságrendű eltérés normál piaci működés mellett elképzelhetetlen. A tapasztalatok szerint akkor esik vissza nagymértékben a szabadkereskedelmi forgalom, ha változik a szabályozói környezet: szűkül a hozzáférési lehetőség a termékekhez, vagy emelkednek a fogyasztói árak.

Utóbbi történt most év elején is. Ráadásul a csomagolás nem tartalmazza a termékek árát a zárjegyes dobozok esetében. A kiskereskedelmi eladási árakról a NAV internetes felületén közzétett listákból lehet tájékozódni. A felhalmozott adójegyes termékeket azonban még most áprilisig forgalomba dobhatják a kereskedők.

Mindezek mellett a jövedéki adó megfizetésének szabályai is módosultak, tekintettel a zárjegyes rendszer bevezetésére. Az ilyen típusú szabályozói változásokra szoktak úgy reagálni a kereskedők, hogy igyekeznek a piacot befolyásoló módosítások hatályba lépése előtt bespájzolni a dohánytermékekből.

A készletek felhalmozására enged következtetni, hogy tavaly decemberben az elmúlt négy év legnagyobb tétele, több mint 845 millió szál került szabadkereskedelmi forgalomba.

Az adatokból kiderül, hogy egyértelműen részpiaci okai vannak a hirtelen visszaesésnek, az egyéb jövedéki termékeknél – például az üzemanyagoknál, vagy a sörnél, pálinkánál – a korábbi évekhez hasonló mennyiségek kerültek januárban piacra. Csak a dohánytermékeknél mutatkozik nagy kilengés.

Egyes értelmezések szerint a jövedéki adó megfizetésének már említett változása is állhat a piacra kerülő dohány mennyiségének apadása mögött. Míg az adójegyes korszakban az adójegyek átvételétől számított meghatározott időn belül kellett megfizetni az adót, a zárjegyek esetében elég ezt az adóraktárak kitárazása után megtenni, tehát amikor a termékek bekerülnek a szabadforgalomba (a dohányelosztóhoz).

Számoljon velünk! 

Ez azonban nem magyarázza, hogy miért ugrottak meg brutálisan a tavaly év végi szabadkereskedelmi mutatók.

A készletek felhalmozása mellett szóba jöhet még a feketepiac bővülése, mivel az adóváltozások miatt emelkedő bolti árakat egyre kevesebben tudják, vagy hajlandók megfizetni. Ők inkább a csempészett cigit vásárolják, ha megtehetik.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.