2017. április 18. 03:13

A jövedéki szabályozás változásaira reagáltak a kereskedők.

Megdöbbentő visszaesésről árulkodik a dohánypiacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutolsó, márciusi jövedéki statisztikája. Idén januárban mindösszesen 76,09 millió szál cigaretta került a szabadkereskedelmi forgalomba, miközben a magyar piacon az elmúlt években legalább 450 millió szál cigaretta jut el a boltokba az év első hónapjában. Volt olyan év, amikor a 700 milliót is meghaladta az első havi kontingens.

A közegészségügyi cél teljesült, kevesebb cigi fogy 

Ellátási zavarra kell felkészülniük a dohányosoknak? Ilyen nagyságrendű eltérés normál piaci működés mellett elképzelhetetlen. A tapasztalatok szerint akkor esik vissza nagymértékben a szabadkereskedelmi forgalom, ha változik a szabályozói környezet: szűkül a hozzáférési lehetőség a termékekhez, vagy emelkednek a fogyasztói árak.

Utóbbi történt most év elején is. Ráadásul a csomagolás nem tartalmazza a termékek árát a zárjegyes dobozok esetében. A kiskereskedelmi eladási árakról a NAV internetes felületén közzétett listákból lehet tájékozódni. A felhalmozott adójegyes termékeket azonban még most áprilisig forgalomba dobhatják a kereskedők.

Mindezek mellett a jövedéki adó megfizetésének szabályai is módosultak, tekintettel a zárjegyes rendszer bevezetésére. Az ilyen típusú szabályozói változásokra szoktak úgy reagálni a kereskedők, hogy igyekeznek a piacot befolyásoló módosítások hatályba lépése előtt bespájzolni a dohánytermékekből.

A készletek felhalmozására enged következtetni, hogy tavaly decemberben az elmúlt négy év legnagyobb tétele, több mint 845 millió szál került szabadkereskedelmi forgalomba.

Az adatokból kiderül, hogy egyértelműen részpiaci okai vannak a hirtelen visszaesésnek, az egyéb jövedéki termékeknél – például az üzemanyagoknál, vagy a sörnél, pálinkánál – a korábbi évekhez hasonló mennyiségek kerültek januárban piacra. Csak a dohánytermékeknél mutatkozik nagy kilengés.

Egyes értelmezések szerint a jövedéki adó megfizetésének már említett változása is állhat a piacra kerülő dohány mennyiségének apadása mögött. Míg az adójegyes korszakban az adójegyek átvételétől számított meghatározott időn belül kellett megfizetni az adót, a zárjegyek esetében elég ezt az adóraktárak kitárazása után megtenni, tehát amikor a termékek bekerülnek a szabadforgalomba (a dohányelosztóhoz).

Számoljon velünk! 

Ez azonban nem magyarázza, hogy miért ugrottak meg brutálisan a tavaly év végi szabadkereskedelmi mutatók.

A készletek felhalmozása mellett szóba jöhet még a feketepiac bővülése, mivel az adóváltozások miatt emelkedő bolti árakat egyre kevesebben tudják, vagy hajlandók megfizetni. Ők inkább a csempészett cigit vásárolják, ha megtehetik.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.