5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatékonynak nevezte a Belügyminisztérium (BM) és a rendőrség munkáját Orbán Viktor a tárca évértékelő értekezletén kedden Budapesten. A kormányfő arról beszélt, hogy Magyarországon 2010 után helyreállt a jogállamiság. Bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap havi tízezer forint bérkiegészítést.

Hiába jó a gazdaságpolitika, működik jól az igazságszolgáltatás, gyors észjárású a külügyi szolgálat, ha a Belügyminisztérium munkája akadozik, az ország is akadozik, ha a BM nem sikeres, az ország sem lehet az - mondta.

A miniszterelnök hatékonynak értékelte a tárca munkáját, köszönetet mondott az állománynak és Pintér Sándor belügyminiszternek, majd hozzáfűzte: "közismert, hogy a személyi stabilitás híve vagyok, mindenki tudhatja, hogy ha rajtam múlik, mire számíthat a következő években".

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország négy év alatt előnyére változott. Míg az előző ciklus végén a Nemzetközi Valutaalap lélegeztetőgépére szorult, a legeladósodottabb európai országok egyike volt, és annyi mozgástere maradt, mint ápoltnak a kényszerzubbonyban, ma már nem segélyből és nemzetközi intézmények segítségéből tartja fönn magát, ha pénzre van szüksége, a piacról veszi fel, és csökkenteni tudta államadósságát - folytatta.

A devizaadósság azonban továbbra is nagy, ami sérülékennyé teszi az országot, ezért a következő négy év egyik célja ennek megszüntetése lesz - ismertette. Szólt arról, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagnál nagyobb mértékben nő, négymillióan dolgoznak, negyedmillióval többen, mint 2010-ben, az infláció pedig jóformán eltűnt.

A miniszterelnök szerint ma "már látható, sőt járható az út, amely kivezet a szegénységből: (...) nem ígéretekkel és ingyenpénzzel, hanem munkával és a rezsi csökkentésével van kikövezve". Bár Brüsszelből "támadást indítottak a harmadik rezsicsökkentéssel szemben", el akarják venni a közüzemi költségek szabályozásának jogát, ezt a vitát is "jó reményekkel, sikeresen fogjuk megvívni" - mondta.

Orbán Viktor - dicsérve a katasztrófavédelem és a vízügyi szakemberek munkáját - az összefogás eredményének nevezte az évszázad legnagyobb dunai árvízének legyőzését, és azt mondta: ilyen összefogás kell a gazdasági növekedés fenntartásához, a munkahelyteremtő politika és a rezsicsökkentés folytatásához.

A kormányfő azt is mondta, 2010 után helyreállt a jogállamiság, ami nem történhetett volna meg a rendvédelmi szervek nélkül, mert a jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtatása nélkül a jogállamiság csak jelszó. Jól szervezett, hatékony Belügyminisztérium nélkül nincs jogállam, ma pedig a BM és a rendőrség nemcsak működőképes, hanem rendkívül hatékony - jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta, a BM eleget tett a 3500 új rendőr szolgálatba állítására vonatkozó ígéretnek. A miniszterelnök ugyanakkor célul tűzte, hogy minden településen állandó rendőri jelenlét legyen.

Az önkormányzati reformról elmondta, az állam nemcsak átvállalta a helyhatóságok adósságát, hanem meghozta azokat a szabályokat, amely nem engedik, hogy újból eladósodjanak. Kormányzati engedély kell a legtöbb hitel felvételéhez, "és biztosak lehetnek abban, hogy mi ezt a szíjat keményen tartjuk, mert aki egyszer forró tejjel megégette a szája szélét, az a hideg vizet is fújva issza" - fogalmazott.

A kormányfő szerint a BM szigorúan, de emberségesen látja el a közmunkaprogramok felügyeletét. Hozzátette: jó döntés volt a tárcára bízni a közmunka szervezését, mert ahhoz, hogy közmunka ne csak formalitás legyen, "egyenruhás emberre is szükség van".

Szólt arról is: bár vannak, akik gúnyolódnak ezen, a kormány a téli közmunka keretében, évtizedek óta először, képzést indított a képzetlen munkanélkülieknek. Ez mély erkölcsi alapokon nyugvó, keresztény indíttatású döntés volt az induláskor becsúszó hibák ellenére is - tette hozzá. Arra kérte a BM vezetőit, ne engedjék, hogy bárki leértékelje a közmunkát, mert elismerés jár azoknak, akiket noha 15-20 évig arra szoktattak, hogy segélyből éljenek, mégis képesek ismét munkába járni.

A kormányfő a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak azért mondott köszönetet, hogy a túlzsúfoltság ellenére fenntartották a rendet, elindítva a börtönök önfenntartóvá alakításának folyamatát.

Hitet tett amellett is, hogy az országnak szüksége van a Terrorelhárítási Központhoz hasonló elitegységre. A miniszterelnök a kormány döntését ismertetve bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap március 1-jétől - az év elejéig visszamenőleg - havi tízezer forint bérkiegészítést. Azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesi bérből családos emberként alig lehet megélni.

A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. "Ezeket a választások után meg fogjuk majd tenni" - jelentette ki, hozzáfűzve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy az államnak szüksége van a rendőrök munkájára, és megakadályozzák, hogy a tiszthelyettesek elhagyják a pályát.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!