2009. október 7. 11:11

A Magyar Bankszövetség új elnöke Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Erdei Tamás korábban több választási periódusban, közel 12 éven át volt a Magyar Bankszövetség elnöke, tavaly azonban már nem vállalta jelölését a következő hároméves időszakra.

Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, akit 2008. április 25-én választották meg a bankszövetség elnökének három évre, 2009. szeptember 14-én lemondott posztjáról, azóta Patai Mihály alelnök, az UniCredit Bank vezérigazgatója látta el az elnöki feladatokat.

Lemondását Felcsuti Péter azzal indokolta, hogy a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontja jelentősen eltér a bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől.

A testület új elnökségi tagokat is választott Papp Edit, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója személyében. Az új tagok Czirják Sándort, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) korábbi vezérigazgatóját, illetve Kolossváry Ádámot, a Merkantil Bank elnök-vezérigazgatóját váltják a testületben.

Továbbra is tagja az elnökségnek Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank vezérigazgatója, Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank vezérigazgatója és Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Papp Edit új elnökségi tag szerint a Magyar Bankszövetség legfontosabb feladata, hogy a maga egyedi eszközeivel helyreállítsa az elmúlt időszakban megingott bizalmat az ügyfelek és a pénzügyi szektor szereplői között.

"A pénzügyi közvetítőrendszer a gazdaság egyik legfontosabb pillére, amely a bizalomra épül. Ha ez elvész, az nemcsak a bankokra, hanem a gazdaság egészére jelent veszélyt. Nem a konfliktusokat, hanem a megegyezést, nem a vitát, hanem a megoldásokat kell közösen keresni a szabályozó hatóságokkal és a törvényhozással egyaránt azért, hogy a banki szolgáltatást igénybe vevő valamennyi ügyfél (tehát a nehéz helyzetbe került adósok mellett a jól fizető adósok és a betétesek) érdekei is maradéktalanul érvényesülni tudjanak. Ebben fontos előrelépés a magatartási kódex, amely transzparenciát, egyértelműséget, elszámolhatóságot és bizonyos elveket rögzít minden szereplő számára" – tartalmazza az Erste Bank elnök-vezérigazgatójának írásos sajtónyilatkozata.

Papp Edit 2007 januárja óta elnök-vezérigazgatója az Erste Banknak, azt megelőzően hét éven át az osztrák tulajdonú pénzintézet vállalati üzletágért felelős igazgatósági tagja volt. Húszéves bankpiaci pályafutása alatt az ABM Amro Bankban és az Inter-Európa Bankban töltött be vezető tisztségeket a corporate banking területen.

MTI/Menedzsment Fórum