TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kordokumentum azokból az időkből, amikor a Norvég Alap barátból ellenség lett.

A Norvég Alap tevékenysége jó ideje tematizálja a kormányzati politikát. Ma a kormánypárti Magyar Idők cikkezett az alapról. Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség helyettes államtitkár azt mondta a lapnak, hogy a magyar kormány célja, hogy a teljes civil világ részesülhessen az alap pénzéből. Ezért ragaszkodnak hozzá, hogy a kormánynak beleszólása lehessen annak a pályázatnak a kiírásába, amelynek alapján kiválasztják a pénzek alapkezelőjét.

Az alap, illetve Norvégia és a magyar kormány között régóta folyó és elmérgesedő vita folyik a civil szférának szánt támogatások felhasználását illetően. Most egy olyan videót mutatunk meg, ami abban az időben készült, amikor a Norvég Alap munkája – a rajta keresztül behúzható források miatt - még fontos volt a kormány számára, de már megmutatkoznak a kiábrándulás első jelei.

Kémesen tartott kihelyezett ülést az Orbán-kormány 2013 áprilisában. Erről felvétel is készült, ami megtalálható az interneten. A házigazda Tiffán Zsolt, a Baranya megyei közgyűlés akkori fideszes elnöke tájékoztatta a minisztereket az Ős-Dráva programról, a térség kulturális, gazdasági felzárkóztatásáról szóló tervekről.

A neves borász részletes programismertetőjében kitér az ormánsági fakazettás templomokban uralkodó áldatlan állapotokra is. Van, amelyiknek a falából potyognak a téglák, máshol a torony vált el a főhajótól, vagy a fakazettákat pusztítja a beázás. Sürgős beavatkozásra van tehát szükség, s ehhez kéri a kormány segítségét.

Mint mondja, körülbelül egymillió eurót remélnek elnyerni a munkálatokra a Norvég Alapból. Ez maximum nyolc templom felújítására lenne elegendő, a többi mintegy harminc épülethez viszont központi támogatást kér.

Ezen a ponton megszólal Orbán Viktor: „Ez nem kereszténydemokrata kormány? A templomok meg ledőlnek? Milyen állapotok uralkodnak itt? – kérdezi, félig viccesen. Majd Tiffán felé fordul: „Avval a reménnyel hívtuk be a kormányba Balog minisztert, hogy ha pap is lesz köztünk, akkor az ilyen ügyek jó kezekbe kerülnek”.

Balog Zoltán erőforrás miniszter érintettség okán magához veszi a szót. Beszél az Ormánság kulturális lecsúszásról, ami szerinte nem most kezdődött, az „egykézés” (vagyis amikor egy gyerek van a családban) és az elvándorlás kulturális közösséggyengítő hatását emlegeti.

Majd megemlíti, hogy vitában állnak a Norvég Alap finanszírozóival a beruházás engedélyezéséről. A miniszter elmondja, tudomása szerint az alap mögött állók „tiltakoznak” ez ellen, ezért másik forrást kell találni. Balog szerint A Nemzeti Kulturális Alap szolgálhat erre a célra. (Utóbb valóban ebből az alapból finanszírozták a templomok felújítását.)

Orbán erre így reagál: „Az a helyzet nem állhat elő, hogy a magyar templomok azért lehetetlenülnek el, mert a norvégok nem adnak pénzt. Ez egy komoly ország, a saját templomainkat mi tartjuk rendben. Ha a norvégok segítenek, megköszönjük, de ha nem, akkor is megcsináljuk”. Ezután azt mondja Balognak: „Írd föl magadnak, ez a része a programnak időben nem maradhat el a többitől.”

Később viccelődve kérdezi a többi kormánytagtól: „Magyar programot Norvégiában indítottunk már?” Kis hatásszünet után odaböki: „Csak javaslom, hogy szedjük össze magunkat”.

„A norvégok pénzét mindenképpen fogadjuk el” – szúrja közbe Lázár János, akkor még nem miniszteri státuszban.

Orbán erre így felel: „Az rendben van, de az, hogy egy magyar templom felújítása és működése azon múlik, hogy a norvégoktól kapunk-e pénzt, az egy olyan seb az önbecsülésünkön, amit nem hagyhatunk fedetlenül. Köszönjük a norvégoknak, de ha ők nem adnak erre pénzt, akkor meg kell csinálni saját erőből. Ez így lehetetlen.” 

A jelenet 1:05:45 és 1:09:35 között látható:

 
Baka F. Zoltán
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.