Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kordokumentum azokból az időkből, amikor a Norvég Alap barátból ellenség lett.

A Norvég Alap tevékenysége jó ideje tematizálja a kormányzati politikát. Ma a kormánypárti Magyar Idők cikkezett az alapról. Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség helyettes államtitkár azt mondta a lapnak, hogy a magyar kormány célja, hogy a teljes civil világ részesülhessen az alap pénzéből. Ezért ragaszkodnak hozzá, hogy a kormánynak beleszólása lehessen annak a pályázatnak a kiírásába, amelynek alapján kiválasztják a pénzek alapkezelőjét.

Az alap, illetve Norvégia és a magyar kormány között régóta folyó és elmérgesedő vita folyik a civil szférának szánt támogatások felhasználását illetően. Most egy olyan videót mutatunk meg, ami abban az időben készült, amikor a Norvég Alap munkája – a rajta keresztül behúzható források miatt - még fontos volt a kormány számára, de már megmutatkoznak a kiábrándulás első jelei.

Kémesen tartott kihelyezett ülést az Orbán-kormány 2013 áprilisában. Erről felvétel is készült, ami megtalálható az interneten. A házigazda Tiffán Zsolt, a Baranya megyei közgyűlés akkori fideszes elnöke tájékoztatta a minisztereket az Ős-Dráva programról, a térség kulturális, gazdasági felzárkóztatásáról szóló tervekről.

A neves borász részletes programismertetőjében kitér az ormánsági fakazettás templomokban uralkodó áldatlan állapotokra is. Van, amelyiknek a falából potyognak a téglák, máshol a torony vált el a főhajótól, vagy a fakazettákat pusztítja a beázás. Sürgős beavatkozásra van tehát szükség, s ehhez kéri a kormány segítségét.

Mint mondja, körülbelül egymillió eurót remélnek elnyerni a munkálatokra a Norvég Alapból. Ez maximum nyolc templom felújítására lenne elegendő, a többi mintegy harminc épülethez viszont központi támogatást kér.

Ezen a ponton megszólal Orbán Viktor: „Ez nem kereszténydemokrata kormány? A templomok meg ledőlnek? Milyen állapotok uralkodnak itt? – kérdezi, félig viccesen. Majd Tiffán felé fordul: „Avval a reménnyel hívtuk be a kormányba Balog minisztert, hogy ha pap is lesz köztünk, akkor az ilyen ügyek jó kezekbe kerülnek”.

Balog Zoltán erőforrás miniszter érintettség okán magához veszi a szót. Beszél az Ormánság kulturális lecsúszásról, ami szerinte nem most kezdődött, az „egykézés” (vagyis amikor egy gyerek van a családban) és az elvándorlás kulturális közösséggyengítő hatását emlegeti.

Majd megemlíti, hogy vitában állnak a Norvég Alap finanszírozóival a beruházás engedélyezéséről. A miniszter elmondja, tudomása szerint az alap mögött állók „tiltakoznak” ez ellen, ezért másik forrást kell találni. Balog szerint A Nemzeti Kulturális Alap szolgálhat erre a célra. (Utóbb valóban ebből az alapból finanszírozták a templomok felújítását.)

Orbán erre így reagál: „Az a helyzet nem állhat elő, hogy a magyar templomok azért lehetetlenülnek el, mert a norvégok nem adnak pénzt. Ez egy komoly ország, a saját templomainkat mi tartjuk rendben. Ha a norvégok segítenek, megköszönjük, de ha nem, akkor is megcsináljuk”. Ezután azt mondja Balognak: „Írd föl magadnak, ez a része a programnak időben nem maradhat el a többitől.”

Később viccelődve kérdezi a többi kormánytagtól: „Magyar programot Norvégiában indítottunk már?” Kis hatásszünet után odaböki: „Csak javaslom, hogy szedjük össze magunkat”.

„A norvégok pénzét mindenképpen fogadjuk el” – szúrja közbe Lázár János, akkor még nem miniszteri státuszban.

Orbán erre így felel: „Az rendben van, de az, hogy egy magyar templom felújítása és működése azon múlik, hogy a norvégoktól kapunk-e pénzt, az egy olyan seb az önbecsülésünkön, amit nem hagyhatunk fedetlenül. Köszönjük a norvégoknak, de ha ők nem adnak erre pénzt, akkor meg kell csinálni saját erőből. Ez így lehetetlen.” 

A jelenet 1:05:45 és 1:09:35 között látható:

 
Baka F. Zoltán
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.