<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A közvélemény nincs tudatában annak, hogy mennyire súlyos a helyzet, mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint az a kérdés, lesz-e egyáltalán havi fizetés vagy nyugdíj. Időközben egyre több sajtóhír lát napvilágot az új kormány összetételével kapcsolatban: egyre valószínűbb, hogy az új pénzügyminiszter Oszkó Péter lesz.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e 13. havi fizetés vagy nyugdíj, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán, fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint ugyanis az államcsőd azt jelenti, hogy egyáltalán nincs fizetés a közszolgálatban és nincs nyugdíj - hónapokig vagy akár évekig. (Hasonló véleményt fogalmazott meg nemrég Bokros Lajos is: az egykori pénzügyminiszter szerint ma az a kérdés, meg tudjuk-e őrizni a 11. és 12. havi illetményeket - a szerk.)

Fodor szerint azonnal kell cselekedni

Ez nem játék, de a közvélemény nincs tudatában annak, hogy mennyire súlyos a helyzet, tette hozzá az SZDSZ elnöke. Szerinte nem ismeretlen a régióban, hogy az állam nem tud fizetni hónapokig vagy akár évekig.

A fentiek alapján úgy véli: nincsenek se hetek, se hónapok az ország számára arra, hogy ne történjen semmi - szerinte emiatt van szükség szakértői kormányra, és nem előrehozott választásokra. Elmondta azt is, hogy a liberális párt képviselői megszavazzák Bajnai Gordont miniszterelnöknek az Országgyűlés április 14-i ülésén.

Oszkó lehet a pénzügyminiszter

Ami az alakuló Bajnai-kormány összetételét illeti, Oszkó Péter elfogadta Bajnai Gordon felkérését, így - a Népszabadság információi szerint - a Deloitte könyvvizsgáló cég ügyvezetője lesz a pénzügyminiszter; a Magyar Nemzet viszont úgy tudja, Oszkó még nem hozott végső döntést.

A Népszabadság szerint lehet, hogy kimarad a kabinetből Kiss Péter kancelláriaminiszter, miután Bajnai a szociális és munkaügyi tárca vezetésére kérte fel, de ő ezt visszautasította.

A Miniszterelnöki Hivatal élére Bajnai állítólag új embert keres, mert átszervezné a kancelláriát, amely a jövőben kizárólag a válságkezelés központja lenne. A Magyar Nemzet szabaddemokrata forrásból úgy tudja, a Miniszterelnöki Hivatal élére valószínűleg a hivatali apparátus egyik tagja kerül, aki eddig nem politikusként volt ismert.

A távozó Göncz Kinga helyére külügyminiszter-esélyesként emlegetik Iklódy Gábor volt svéd nagykövetet és Balázs Péter korábbi magyar EU-biztost - írja a Magyar Nemzet. A lap - mérvadó szocialista forrásra hivatkozva - közli: az MSZP erős emberei, Kiss Péter, Szekeres Imre és Gráf József maradnak a kormányban, ahogy Székely Tamás egészségügyi miniszter is.

Bajnai ma egyeztet az MSZP-vel és az SZDSZ-szel 

A Magyar Nemzet úgy tudja, az SZDSZ kész beleegyezni abba, hogy Veres János pénzügyminiszter kapja Bajnai jelenlegi tárcáját, a Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot.

Fontos kérdésként említi a Népszabadság azt, hogy ki lesz Bajnai miniszterelnök általános helyettese. Annyi bizonyos - véli a lap -, hogy oda erős pártpolitikus kell, aki kész szót érteni az MSZP-frakcióval és a kormányt kívülről támogató liberálisokkal is.

Bajnai Gordon ma egyeztet az MSZP-frakció és az SZDSZ vezetőségével is. A miniszterelnök-jelölt hétfőn, kedden és szerdán a jelenlegi tárcavezetőkkel, csütörtökön pedig ismert közgazdászokkal folytatott megbeszélést.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.