3p

Csak formalitás volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kellett a Libri NER-es elfoglalását. Nincs mit vizsgálni, hiszen a könyvpiaci verseny nem csökken.

Nem kellett sokat izgulnia a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak (MCC), ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) öt nap alatt (benne egy hétvége) engedélyezte, hogy a kormányközeli oktatási intézmény többségi tulajdonos legyen a Libri csoportban. Lapunk írta meg, hogy a GVH-hoz június 15-én érkezett be az összefonódás-bejelentés, amelyből kiderült, hogy a Libri-Bookline Zrt. részvényese, az SQ INVEST Kft. adásvételi szerződés keretében átruházta a 67,48 százalékos tulajdonosi részesedését a társaság másik részvényesére, az AXIALIS Holding Zrt.-re. Az AXIALIS az MCC leányvállalata, az MCC pedig egy közpénzekkel alaposan feltőkésített Fidesz-közeli oktatási intézmény.

A GVH-nak azt kellett eldöntenie, hogy indít-e vizsgálatot a tranzakcióval kapcsolatban. Erre kevés volt az esély, és végül a hivatalnál úgy ítélték meg, hogy a legnagyobb magyar könyvkereskedelmi cég jó kezekben lesz az MCC-nél.

A Gazdasági Versenyhivatal a Mathias Corvinus Collegium Alaptíványnak a Libri-Bookline Kereskedelmi Zrt. feletti egyedüli irányításszerzésével megvalósuló összefonódás tárgyában a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény alapján igazolja, hogy az összefonódás-bejelentés alapján a törvény 67. § (4) bekezdése szerinti vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn

- szól a GVH június 20-i döntése.

Ilyen vizsgálatot akkor kell elrendelni, ha

  • nem nyilvánvaló, hogy az összefonódás az érintett piacon nem eredményezi a verseny jelentős mértékű csökkenését.

A hivatal pedig úgy ítélte meg, hogy az új tulajdonosi szerkezet nem csökkenti jelentősen a versenyt a könyvpiacon. Erről valóban nincs szó, hiszen nem az egyik könyvkereskedelmi cég kebelezi be a rivális könyvkereskedő céget, hanem csak új tulajdonosa lett a Libri csoportnak. Az Alexandra-hálózat 2017-es összeomlása azonban már korábban egy csapásra eltüntette a Libri legnagyobb vetélytársát.

Eladás engedélyezve. Fotó: Libri
Eladás engedélyezve. Fotó: Libri

A Válasz Online pedig arról írt a témával foglalkozó cikkében, hogy a Libri profiljában a bolti terjesztés a legfontosabb, de a cégcsoport nagyon erős pozíciókkal rendelkezik az internetes könyvárusításban is, hiszen a legjelentősebb online webshop, a Bookline szintén a Librié a két cég 2013-as összeolvadása óta. A Libri emellett a könyvkiadásban is jelen van, saját kiadóját 2011-ben alapította, és az elmúlt évtizedben több nagy múltú, tekintélyes könyvkiadót megvásárolt. Az így létrejött kiadói csoporthoz tartozik a Helikon, a Jelenkor, a Kolibri és a Park Könyvkiadó.

A G7.hu pedig arról írt, hogy az eddig kisebbségi tulajdonos MCC akadályozása miatt a Libri alapítója és egészen mostanáig többségi, 67 százalékos tulajdonosa Balogh Ákos és családja az utóbbi időben már nem tudott pénzt kivenni a cégéből. Az elmaradt osztalékfizetés pedig a pénzügyi nyomásgyakorlásról is szólhatott, és a többségi tulajdonos végül megvált a részvényeitől.

A GVH-nál viszont öt nap alatt megszületett a döntés, jóváhagyták a tranzakciót és kiállították a hatósági bizonyítványt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!