<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A KSH adatai szerint 2021 júliusában az ipari termelés volumene 8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021 júliusában az ipari termelés volumene 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH adatai szerint a munkanaphatástól megtisztítva a termelés 10,2 százalékkal emelkedett. Bár a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, a legnagyobb súlyú járműgyártás csökkent.

A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júniusához képest 0,5 százalékkal mérséklődött, a termelés szintje pedig hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában. 

Elindult a termelés az ország legnagyobb építőelem-előregyártó üzemében. Fotó: MTIElindult a termelés az ország legnagyobb építőelem-előregyártó üzemében. Fotó: MTI

 

 • Az ipari export volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Azonban a feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalákét képviselő járműgyártás kivitele 8,6, a 13 százalkékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 3,9 százalékkal visszaesett.
 •  Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 11,8 százalkékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 •  Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 7,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,8, a csekély súlyú bányászaté 27 százalékkal bővült.
 • A feldolgozóipar növekedéséhez az alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez elsősorban a gyárleállások, valamint az egyműszakos munkarend következménye. A közúti gépjármű gyártásának volumene 4,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 9,7 százalékkal visszaesett.
 •  A feldolgozóipari termelés tizedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is mérséklődött, 4 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 1,2, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 18,9 százalékkal csökkent.
 •  A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,6 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,2, a második legjelentősebb italgyártás pedig 14,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Hat alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 17,5 százalékkal a növényi, állati olaj gyártásában.
 •  A legnagyobb mértékben, 58 százalkékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.
 •  A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 15,1, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 19,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 •  A vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés. Júliusban a kibocsátás 14,6 százalkékkal emelkedett, főként a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás bővülésének eredményeként.
 •  Az előző havi növekedés után a gyógyszergyártás 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkenést mértünk.
 • Az ipari termelés csak Dél-Alföldön csökkent (0,2 százalékkal). A többi régióban 0,1 és 34 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.
 •  A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 9,6 százalékkal nagyobb volt a 2020. júliusinál. Az új belföldi rendelések 13,1, az új exportrendelések 9 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány július végén 11,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

 • 2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

 •  Az ipari termelés 17,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 18,0, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 13 százalékal emelkedett.
 •  Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 28 százazlékkal Pest régióban, a legkevésbé, 9,6 százalékkal Dél-Dunántúlon

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.