2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az egy évvel korábbi szinthez képest 26 százalékkal zuhant szeptemberben a hazai járműipar termelése. Igaz, a bázisnak számító egy évvel korábbi adat viszont rekordot jelentett.

A KSH pénteken közzétett részletes adatai szerint az ipar gyengébb szeptemberi teljesítményét elsősorban a járműipar jelentős visszaesése magyarázza. A hazai autógyártók teljesítménye ugyanis 26 százalékkal esett vissza, ennél nagyobb gyengülésre 2020 tavaszán volt példa, amikor a gyárbezárások miatt még látványosabb volt a bázisidőszakhoz képest a zuhanás.

2021 szeptemberében az ipari termelés volumene 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,7 százalékkal csökkent. A KSH közleménye szerint feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, legjobban a villamos berendezés gyártása emelkedett.

A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban – nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások következtében – jelentősen visszaesett. A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is visszaesett, 11,4 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,2, míg a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 23 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból mintegy 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,1 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 17,4, a második legjelentősebb italgyártás pedig 13,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a halfeldolgozás, -tartósítás 5,9, a növényi, állati olaj gyártása 1,1 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 augusztusához képest 0,3 százalékkal mérséklődött. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 szeptemberében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!