2019. szeptember 25. 14:18

Idén még jár prémium, jövőre már nem.

A Magyar Nemzeti Bank háromhavonta teszi közzé a frissített inflációs jelentését, erre kerül sor ezen a héten is. Az alapszámokat azonban már nyilvánosságra hozta a jegybank. Így azt is tudjuk, hogy 2020-ra mekkora inflációt várnak a Szabadság téren.

Egy ideig elő kell finanszírozni az áremelkedést Egy ideig elő kell finanszírozni az áremelkedést

Nincs meglepetés: 3,4 százalékosat, annyit, amennyit a júniusi jelentésben is feltüntettek. Ami érdekes, mert bár a tegnapi monetáris tanácsi ülésről készült közleményben a lefelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozták (vagyis az volt az üzenet, hogy kisebb lehet az áremelkedés, mint amennyivel korábban számoltak), a jövő évi inflációs számon nem változtattak.

Ezen túl az is fontos a nyugdíjasok szempontjából, hogy a járadékuk . a jövő évi költségvetésben is rögzített inflációs számmal egyező módon - 2,8 százalékkal emelkedik jövő év elején. Vagyis ha bejön az MNB - az új inflációs jelentésben megerősített, 3,4 százalékos - inflációs előrejelzése, akkor az idősek az ideihez hasonló helyzetbe kerülnek: kisebb mértékű nyugdíjemelésben részesülnek, mint amennyivel az árak emelkednek. Ilyen esetben az állam novemberben kompenzálja az érintetteket, ám addig a nyugdíjasok kénytelen kigazdálkodni a megemelt járadékukhoz képest nagyobb drágulást.

Ha tehát igaza lesz az MNB-nek, akkor a jövő januárban közel 139 ezer forintra emelkedő átlagnyugdíj esetében mintegy 10 ezer forint kiegészítés járna az időseknek novemberben. S mivel az eltérés nem éri el az 1 százalékot, a kompenzáció nem épülne be a nyugdíjakba.

A másik, szintén a nyugdíjasok pénztárcáját érintő szám az inflációs jelentésben a GDP. Erre most azt mondja a jegybank, hogy idén 4,5 százalék lesz a bővülés, jövőre viszont lassul a gazdaság, 3,3 százalékra. Ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok idén jogosultak a prémiumra, amit a gazdasági növekedés mértékétől függően állapítanak meg - 3,5 százalékot meghaladó GDP esetén jár a prémium - jövőre viszont már nem, sőt, a rákövetkező évben sem, amikorra szintén 3,3 százalékot mond a jegybank. Idén viszont jár a külön pénz, mégpedig átlagnyugdíj mellett számításaink szerint 20 ezer forint.