2019. január 5. 11:51

Elfogy a szusz a gazdaságból, ezért kellett elfogadnia a munkavállalói oldalnak a két évre szóló ajánlatot.

A 2019-es minimálbér-, illetve általános bértárgyalásokról nyilatkozott Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek, és elég érdekes információkat árult el az egyeztetésekről.

Befagyhatott volna a  minimálbér összege Befagyhatott volna a minimálbér összege

Elmondta például, hogy a kormányoldal nem tartotta lehetelten megoldásnak, hogy ne emelkedjen a minimálbér 2018-as összege 2019-ben. Vagyis benne volt a pakliban, hogy amennyiben nem születik egyezség a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, és a kormányoldalra marad a döntés, akkor a teljes munkaidőben adható legkisebb bér összege nem változik, marad 138 ezer forint.

Sokatmondó a nyilatkozatnak az a része is, amelyben Palkovics a két évre terjedő megállapodás előnyeit ecseteli. Mint mondja, azért fogadták el végül - a munkaadók álláspontjához egyébként jóval közelebb eső - idei 8 százalékos emelést, mert sikerült megállapodniuk a fórumon, hogy jövőre is ekkora mértékben növekedjen a minimálbér.

Számolja ki saját bérét a kalkulátorunkkal:

"A hazai és a világgazdasági folyamatok tükrében ugyanakkor 2020-ban már nem lenne sok esélye a nyolcszázalékos  emelésnek, így idén ugyan nem lesz tízszázalékos felzárkózás, de a két év átlagában a tavalyi bázishoz viszonyítva 17 százalékkal lesznek magasabbak 2020-ra az összegek - mondta ezzel összefüggésben a kormánypárti lapnak."

Az nem derült ki az interjúból, hogy a gazdasági környezetre vonatkozó előrejelzést a saját számításaikra alapozta Palkovics, vagy a fórumon kaptak olyan tájékoztatást a kormányoldalról, amely alapján erre a következtetésre jutottak. Mindenesetre érdekes eleme a bértárgyalásnak, hogy a munkavállalói oldal szerint az elmúlt évek dinamikus minimálbér-emelésének fenntartására a jövőben már nem lesz lehetőség, mert elfogy a szusz a gazdaságból.

Hol a legalacsonyabb a törlesztőrészlet? Melyik hitelt válasszam? Használja új kalkulátorunkat! >>

Találja meg egyszerűen, mindössze néhány kattintással a legjobb személyi kölcsön, lakáshitel vagy adósságrendező ajánlatokat az ingyenes hitelkalkulátorral!

A Pénzügyminisztérium tavaly év végén publikált makrogazdasági előrejelzése szerint a tavalyi 4,6 százalék után idén lassul a növekedés, 3,9 százalék lesz, majd jövőre 4 százalékra gyorsul. Ebből nem az jön le, hogy ne lenne tere a minimálbér 8 százalékos emelésének 2020-ban, ha idén év végén kellene erről megállapodniuk a feleknek.

Idén a minimálbér összege 149 ezer forintra, a garantált bérminimum 195 ezer forintra emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.